Sreda, 27.04.2011.

11:05

Formiran predmet o zločinu u Dvoru

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio da je tužilaštvo formiralo predmet posle saznanja o zločinu nad srpskim civilama u Dvoru na Uni.

Izvor: B92

Default images

On je u "Kažiprstu" B92 ocenio da je presuda hrvatskim generalima u Hagu otvorila Pandorinu kutiju i podstakla ljude da govore o zločinima tokom i posle "Oluje".

Zločin, koji se dogodio 8. avgusta 1995, nakon "Oluje", počinilo je 12 maskiranih osoba, što je posvedočio danski vojnik koji je sa ostalim pripadnicima danske jedinice UN posmatrao zločin.

Vekarić je rekao da je i Hrvatska otvorila taj predmet i upitao zašto je danski vojnik dosad ćutao o tom zločinu, najavljujući da će se nastojati da se dođe do odgovornih.

On je podržao akciju prikupljanja milion potpisa podrške za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ.

Vekarić je dodao da će se i njegov potpis naći među milion onih kojima će biti podržana ta inicijativa koja je korisna, jer bi takva komisija na fleksibilniji način mogla da istraži istinu o zločinima i žrtvama.

On je ukazao na problem istraživanja pojedinih zločina, jer su potrebni dokumenti i dokazi, koji su sklanjani, opravdavani i prikrivani i ocenio da takva komisija neće ometati rad nadležnih institucija.

Vekarić je rekao da je slična praksa već primenjena u svetu u Sijera Leoneu i Ruandi i da je reč o koraku bliže pomirenju, navodeći da postoje masovne grobnice još iz Drugog svetskog rata koje još nisu otvorene.

Pravda i za logore u Srbiji

Na pitanje o inicijativi Županijskog suda u Osijeku o sabirnim centrima i logorima u Srbiji, Vekarić je odgovorio da je taj predmet u fazi pretkrivičnog postupka kod nas, da traje dve i po godine i da se na njemu radi i da će se učiniti maksimum da se odgovorni privedu pravdi.

"Imamo obećanje Mladena Bajića još od pre nekoliko godina da će taj predmet da ustupi nama i mi to očekujemo", rekao je Vekarić.

On se založio za trojni sastanak svih tužilaca i političara Hrvatske i BiH i rekao da bi zahvaljujući tom sporazumu Srbija ustupila predmete "Tuzlanska kolona" i "Dobrovoljačka ulica" kolegama u BiH.

Prema njegovim rečima, završen je nacrt sporazuma u toj oblasti sa BiH, a predstoji i sa Hrvatskom.

Upitan o optužbama Fonda za humanitarno pravo da policajci maltretiraju svedoke, Vekarić je odgovorio da je tužilaštvo uputilo dopis MUP-u i da su obavljene provere. "MUP nam je poslao koncizan izveštaj, kaže da toga više nema", dodao je Vekarić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: