Srbija dostavlja podatke o Purdi

Srbija dostavlja Hrvatskoj podatke o slučaju Purda, Hrvatska pokreće nove postupke za osuđene u odsustvu, dogovor je dva ministarstva pravde.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 12.01.2011.

15:26

Default images

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović i njen hrvatski kolega Dražen Bošnjaković razgovarali su u Zagrebu o optuženima i osuđenima za ratne zločine.

Dogovoreno je da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine dostavi hrvatskom pravosuđu kopiju predmeta Tihomira Purde na razmatranje.

Ministarka pravde Snežana Malović kaže da je postignut dogovor da se u Hrvatskoj inicira ponovno pokretanje postupaka protiv srpskih državljana koji su osuđeni u odsustvu. Prema dogovoru, Srbija u roku od sedam dana Hrvatskoj treba da dostavi podatke o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred nekadašnjim vojnim sudovima vođen postupak, doneta presuda ili se vodi istraga ratnih zločina.

Što se tiče hrvatskih državljana protiv kojih je pred vojnim sudovima bivše Jugoslavije vođen postupak zbog krivičnih dela oružane pobune, biće pokrenuta inicijativa za dopunu Zakona o amnestiji Srbije iz 2001. godine.

Srbija je dobila ažurirane spiskove osoba koje potražuje Hrvatska.

"Napomenula bih da je hrvatska strana nadležnim organima Srbije ustupila ažurirane spiskove osoba koje potražuje Hrvatska. Ažuriranje spiskova je neophodno kako se u budućnosti ne bismo suočavali sa istom situacijom i kako bismo građanima osigurali pravnu sigurnost", istakla je ministarka Malović.

Jedna od tema razgovora je bio je slučaj Tihomira Purde, hrvatskog državljanina osumnjičenog za ratne zločine u Vukovaru 1991. godine, koji je prošle nedelje uhapšen u Bosni i Hercegovini.

Ona je kazala da je dogovoreno da kopija spisa tog predmeta bude dostavljena na razmatranje hrvatskom pravosuđu.

Tužilaštvo za ratne zločine će, prilikom dostavljanja kopija predmeta Tihomira Purde insistirati da budu procesuirana i još dvojica osumnjičenih za ratni zločin u Borovom Naselju, kod Vukovara, saopštilo je to tužilaštvo.

Pored Purde, za taj ratni zločin terete se i Petar Janjić i Danko Maslov.

Prema rečima ministarke Malović, saradnja Srbije i Hrvatske, koja je na zavidnom nivou i u narednom periodu biće nastavljena i "mi ćemo graditi dobrosusedske odnose, jer nas samo takva politika može zajedno povesti ka članstvu u EU, pod čijim krovom ćemo živeti kao dobri susedi i dobri prijatelji".

"Nakon sukoba devedesetih, našim narodima je potrebno pomirenje i u tom kontekstu nužno je da sve probleme na koje nailazimo, a koji su produkt te mračne prošlosti, rešavamo u dogovoru zarad naše zajedničke budućnosti", naglasila je Malovićeva.

Štrbac ne veruje da će Purda biti osuđen

Male su šanse da će Tihomir Purda biti osuđen ako se bude sudilo u Hrvatskoj, izjavio je za B92 direktor dokumentacionog centra “Veritas“ Sava Štrbac.

Štrbac je rekao da veruje da će Purdi biti suđeno u Hrvatskoj, ali je dodao da su "vrlo male šanse" da će biti i osuđen.

Štrbac je naveo da će BiH u roku od 18 dana pustiti Purdu na slobodu ako Srbija ne zatraži njegovo izručenje.

"On se vraća u svoju državu, tamo je heroj i svi pričaju o njemu i predsednik i premijer države", rekao je Štrbac.

Na pitanje o spisku Hrvatske na kojem su optuženi i osumnjičeni za ratne zločine, Štrbac je rekao da je u julu prošle godine video taj dokument i da su na njemu imena 1.534 osobe koje su osuđene, optužene i osumnjičene za ratne zločine, ali je istakao da taj spisak nije konačan.

Kao dokaz je naveo to da su sa spiska izostavljena imena desetak ljudi za koje on, kako kaže, ima podatke da su u Hrvatskoj osuđeni za ratne zločine.

"Ratni zločini ne zastarevaju i Hrvatska to maksimalno zloupotrebljava", rekao je Štrbac i dodao da je 2010. godine petnaestak Srba uhapšeno u Hrvatskoj pod sumnjom da su izvršili ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: