Oslobođeno oko 100 talaca u Iraku

Iračka policija upala je u rimokatoličku crkvu u Bagdadu i oslobodila oko 100 talaca koje su držali naoružani napadači.

Izvor: B92

Nedelja, 31.10.2010.

21:23

Default images

Portparol američke vojske u Iraku potpukovnik Erik Blum je naveo da su napadači prvo napali Iračku berzu granatama i automatskim oružjem.

Posle sukoba sa iračkom policijom, napadači su pobegli u obližnju rimokatoličku crkvu Gospe spasenja u centru Bagdada, preneo je AP.

Operacija oslobađanja talaca trajala je četiri sata i "savladana je šačica pobunjenika u crkvi i situacija je pod kotrolom", rekao je portparol iračke vojske u Bagdadu, general - major Kasim al Musavi.

On je dodao da je osam napadača ubijeno i da su taoci oslobođeni, ali da je ubijen jedan policajac a da je 12 civila povređeno.

Grupa naoružanih napadaca upala je u najveću crkvu u Bagdadu tokom nedeljne mise i zarobila više od 50 vernika držeći ih zatočene nekoliko sati uz pretnje da će ih ubiti, javila je agencija Rojters.

Britanska agencija navela je da je pet napadača ubijeno tokom operacije spasavanja kao i jedan policajac i jedan član crkvenog hora, a da je 12 lica povređeno.

AP je naveo da i dalje stižu kontradiktorni izveštaji o broju napadača kao i da se ne zna pouzdano koliko je ubijeno i povređeno u operaciji spasavanja talaca, niti da li su naoružani napadači uhvaćeni, ubijeni ili su pobegli.

Televizija Al Bagdadija javila je ranije da je primila telefonski poziv jednog od naoružanih napadača koji su tražali taoce u crkvi koji je zatražio da se oslobode svi pripadnici Al Kaide iz zatvora u Iraku i Egiptu.

On je preneo podatak da su napad izveli pripadnici grupe Islamska država Iraka, koja se smatra ogrankom mreže Al Kaide u Iraku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: