Nastavak štrajka u Sloveniji

Štrajk slovenačkih javnih službenika traje već treći dan, kamioni na granicama čekaju nekoliko sati, revoltirani auto-prevoznici najavili zatvaranje luke Kopar.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 29.09.2010.

12:55

Default images

Na svim slovenačkim graničnim prelazima carinici su odlučili da štrajkuju tako što će pooštriti svoj rad i još detaljnije pregledati, naročito kamione.

Zbog toga su na svim ulazima u Sloveniju i izlazima iz nje višesatna čekanja i gužve, a kamioni čekaju i po nekoliko sati.

Revoltirana teškim položajem u kom su se našli auto-prevoznici koji u nemogućim uslovima čekaju na granicama,e sekcija za promet Zanatske komore Slovenije je danas odlučila da kamionima protestno zatvori prilaz luci Kopar.

U toku je njihov sastanak sa ministrom saobraćaja, na kome se traži rešenje za ovaj problem, a auto-prevoznici zahtevaju i da im preduzeće "Luka Koper" ne zaračunava korišćenje putne infrastrukture, sve dok traje štrajk.

Prema podacima 22 sindikata, već treći dan štrajkuje 80.000 službenika, dok Vlada tvrdi da ih je samo 27.000 od ukupno 160.000 zaposlenih u javnom sektoru.

Istovremeno, danas je Slovenačko društvo sudija saopštilo da bi zamrzavanje plata sudijama produžilo neustavno stanje u Sloveniji i da sudije nameravaju da interventni zakon o zamrzavanju plata pobijaju na Ustavnom sudu Slovenije.

Štrajkači se protive najavljenom interventnom zakonu, kojim bi im Vlada zamrzla plate za naredne dve godine, dok Vlada ne namerava da od tog zakona odustane i rast plata dogovoren postojećim kolektivnim ugovorom želi da realizuje tek kad Slovenija dosegne tropostotan privredni rast

Jučerašnji pokušaj dogovora između predstavnika štrajkača i Vlade je propao, jer im je ministarka za javnu upravu dala dva dana da potpišu novi kolektivni ugovor, jer će dosadašnji Vlada opozvati 1. oktobra.

Sa druge strane, predstavnik sindikata javnog sektora Janez Posedi naglašava da će se štrajk nastaviti, jer sa Vladom nije postignut ni potpisan bilo kakav dogovor, odnosno zahtevi štrajkača nisu ispunjeni.

Dušan Miščević, vođa štrajkačkog odbora, dodaje da Vlada ne razmišlja o pregovorima, iako bi to po zakonu morala, zbog čega je očito da Slovenija nije pravna država i kaže da se zaposleni u javnom sektoru spremaju za dugotrajni štrajk, koji će tako prilagoditi da građani neće previše trpeti zbog štrajka, a privredi će probati da nanesu što manju štetu.

U međuvremenu se predstavnici sindikata bave kontrolom potencijalnih pritisaka koje nadređeni sprovode nad štrajkačima, a Dušan Miščević tvrdi da bi 99 odsto zaposlenih u javnom sektoru štrajkovalo samo kad ne bi na njih bili vršeni pritisci.

Vlada ostaje pri svom predlogu

Ministar finansija Slovenije Franc Križanič izjavio je da će do 2013. godine deficit državnog budžeta biti smanjen ispod tri odsto bruto domaćeg proizvoda tako da će moći da se oslobodi rast plata službenika u javnom sektoru koje vlada namerava da zamrzne.

Vlada je juče uz predlog budžeta podnela predlog Zakona o interventnim merama u vreme finansijske i privredne krize kojim je predložila i zamrzavanje rasta penzija, socijalnih transfera i plata u javnom sektoru. Time bi u 2011. godini trebalo da uštedi 450 miliona evra, s tim da će, prema rečima generalnog direktora za budžet Alenke Bratušek, morati da nađe mogućnost za uštedu još 500 miliona evra.

Ministar Križanič je izrazio nadu da će ovaj predlog naići na razumevanje zaposlenih u javnom sektoru koji štrajkuju. Ako do toga ne dođe, "doći će do nestabilnosti koja će se dugo vući", rekao je ministar.

Danas se očekuje reagovanje sindikata zaposlenih u javnom sektoru, odnosno njihova odluka da li će prekinuti štrajk ili ga zaoštriti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: