Petak, 30.07.2010.

11:06

CG: Rešavanje statusa dinastije

Crnogorska vlada usvojila je predlog zakona kojim se potomcima kralja Nikole Petrovića priznaje status potomaka dinastije Petrović-Njegoš.

Izvor: FoNet

Default images

Tim zakonskim rešenjem je predviđeno da predstavnik potomaka bude princ Nikola Drugi Petrović-Njegoš, arhitekta koji živi i radi u Parizu.

Utvrđeno je da princ može da održava odnose sa drugim dinastijama i međunarodnim organizacijama, kao i da po ovlašćenju najviših državnih funkcionera u ime Crne Gore obavlja pojedine protokolarne i nepolitičke poslove.

Princ će imati mesečna primanja u visini zarade predsednika države.

Za protokolarne i druge funkcije poverene dinastiji država će ove godine izdvojiti 150.000 evra, a naredne 300.000 evra.

Potomcima dinastije se daje na trajno korišćenje kuća i imanje kralja Nikole na Njegušima, a država se obavezala da će predstavniku dinastije sagraditi stan na Cetinju od 450 kvadrata.

Princ Nikola se, kako je prenela njegova pravna zastupnica Tanja Spičanović za TV Vijesti, zahvalio na tome što je konačno počeo rad na zakonu, ali je naglasio da u proces njegovog donošenja mora biti uključen on ili ekspertski tim pravnika.

On je saopštio da nije neophodno graditi novu kuću na Cetinju, kada već postoje objekti koji mogu biti korišćeni, navodeći kao podesan Plavi dvorac, čiji bi jedan deo mogao biti adaptiran.

U prinčevom saopštenju se navodi da je suština njegovog predloga da bude uključen u sve faze izrade zakona.

On je rekao da je iznenađen da tim zakonom uopšte nije tretirano pitanje imovine crnogorske dinastije, "kao da ona nikada nije živjela u Crnoj Gori, niti išta imala".

Princ Nikola je poručio nedavno da je krajnje vreme da se isprave istorijske nepravde, ne samo preko novih udžbenika istorije ili podizanja spomenika, nego i pozitivnim stavom prema živim potomcima crnogorske dinastije.

"Ja i moja porodica doživeli smo ogromno razočarenje i teškoće ovih poslednjih godina, posebno od obnove crnogorske nezavisnosti, za koju sam se svesrdno zalagao", rekao je princ Nikola.

Princ Nikola je član Nacionalnog saveta za održivi razvoj Crne Gore kao nezavisni ekspert, ali nije učestovao u radu toga tela iz protesta što se ne rešava status dinastije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: