Bira se sudija Ustavnog suda

Skupština Srbije će danas raspravljati o predlogu predsednika Srbije Borisa Tadića za izbor sudije Ustavnog suda Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 30.06.2010.

01:01

Default images

Predsednik Srbije predložio je Skupštini dva kandidata, od kojih jedan treba da bude izabran umesto Stanke Milanović koja je prošlog decembra razrešena na lični zahtev.

Za sudije Ustavnog suda predsednik je predložio Sabahudina Tahirovića i Envera Nikšića. Poslanici radikala i LDP-a kritikovali su način na koji su obrazloženi predlozi kandidata.

Šef poslaničkog kluba LDP-a Čedomir Jovanović rekao je da poslanici Skupštine Srbije ne bi trebalo da glasaju za predložene kandidate, jer nemaju dovoljno podataka o njima.

On je rekao da će LDP doneti odluku o načinu na koji će se izjasniti o predloženim kandidatima na sastanku poslaničke grupe, ali je ocenio da poslanici ne mogu da podrže takav predlog.

Jovanović je ukazao da su obrazloženja predloga nedovoljna i da poslanici ne znaju šta je presudno u izboru ta dva kandidata, kao i u odlukama za izbor ostalih sudija Ustavnog suda.

"Mora se prekinuti sa takvim odnosom prema ključnim institucijama u zemlji. Ustavni sud je temelj demokratije, a kakav je taj temelj, ako ga na takav način podrivamo", rekao je Jovanović.

Dodao je da je siguran da bi "na prste jedne ruke" mogli da se prebroje poslanici koji mogu da ponove imena kandidata, ističući da je to uvreda za Ustavni sud, lično poniženje i udarac na pravni i demokratski poredak zemlje.

Jovanović je kritikovao rad Ustavnog suda, navodeći da u pojedinim slučajevima nije reagovao na protivpravne odluke i pokazao autoritet, dok je istovremeno usvojio, kako je naveo, neodrživu odluku po kojoj je moguće da se u određenim slučajevima ne primenjuje Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije.

On je rekao da je Ustavni sud imao neodgovoran odnos prema nekim pitanjima, među kojima su i mandati poslanika, kao i da je pojedinim odlukama takvim odlukama uništio pravnu sigurnost u zemlji.

Poslanik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić osporio oba predložena kandidata i njihove radne i profesionalne biografije.

On je rekao da Ustavni sud sada nema dovoljno kvalitetne sudije i da je SRS danas podnela zahtev za razrešenje predsednice Ustavnog suda Srbije Bose Nenadić, zbog kršenja zabrane o sukobu interesa.

Prema njegovim rečima, Nenadićeva je u sukobu interesa jer predaje na fakultetu u Republici Srpskoj, dobija naknade kao saradnica u stručnom časopisu i član je komisije za polaganje pravosudnog ispita.

Kako je naveo, dvojica predloženih kandidata za sudije Ustavnog suda nisu dovoljno stručni i nemaju iskustva u ustavno-pravnoj materiji a i, kako je ocenio, predloženi su na osnovu političke kombinatorike.

"Nama su potebni ozbiljni kandidati za sudije Ustavnog suda, bez obzira ko ih predlaže, Skupština, predsednik Srbije, ili opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda", rekao je Krasić.

Krasić je takođe ukazao da su poslanicima dostavljene kratke biografije kandidata, navodeći da je za jednog sudiju biografija ispisana u "sedam redova i 65 nedovršenih reči".

I poslanici Demokratske stranke Srbije su kazali da sumnjaju u stručnost predloženih kandidata i zatražili su da se, kada sudija Ustavnog suda bude odabran, ta odluka obrazloži, kao i da kandidat koji nije "prošao" dobije odgovarajuće obrazloženje.

Oni su ponovo uputili kritike na reformu pravosuđa, kao i poslanici Nove Srbije, koji su kazali da biografije ne garantuju da će kandidati sudsku funkciju obavljati stručno.

Poslanici Nove Srbije su dodali da kandidatura Tahirovića i Nikšića pokazuje da i mesto u Ustavnom sudu može biti predmet političke trgovine.

Treća vanredna sednica počela je juče, i to sa dve tačke dnevnog reda, pošto je Vlada Srbije iz skupštinke procedure povukla izmene i dopune Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije.

Pored Predloga kandidata za izbor jednog sudije Ustavnog suda, poslanici su završili i načelni pretres predloženih zakonskih rešenja o podsticanju građevinske industrije Srbije u uslovima ekonomske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: