Tadić: Kosovo, hrišćanski identitet

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio sinoć u Beču da očekuje da će Evropa imati sluha za činjenicu da je na prostoru Srbije njena hrišćanska kolevka.

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2010.

08:19

Default images

"Pitanje Kosova za Srbiju nije samo pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, već pre svega pitanje očuvanje identiteta", rekao je Tadić.

Podsećajući da je na tlu Srbije rođen car Konstantin, tokom čije vladavine je hrišćanstvo postalo državna religija u rimskoj imperiji, Tadić je rekao da se na prostoru Srbije rađala Evropa i njen hrisćanski identitet.

"Srbija i srpski narod suočavali su se sa različitim iskušenjima kako u prošlosti tako i danas, jer postojimo na mestu sudara kultura i civilizacija. I danas u 21. veku mi se suočavamo ne samo sa pitanjem naše budućnosti u EU, već i sa pitanjem našeg hrišćanskog identiteta i njegovog očuvanja", rekao je Tadić sinoć na proslavi 150. godišnjice Srpske crkvene opštine.

"Danas se suočavamo sa pokušajem da se uzurpira identitet srpskog pravoslavnog postojanja na prostoru Kosova i Metohije", kazao je Tadić, kao i da postoji namera da se izgradi veštački kosovski identitet koji postoji dve godine, nasuprot srpskom pravoslavnom identitetu koji traje vekovima.

On je kazao da očekuje da će Austrija, na čijem tlu je srpski pravoslavni i kulturni identitet, takođe opstao vekovima, prepoznati i značaj očuvanja srpskog identiteta na Kosovu.

"Niko bez identiteta ne može postojati u budućnosti. To pitanje nadilazi državne interese, ono je transcedentno i to je pitanje smisla našeg postojanja. Zato Kosovo nije samo državno pitanje", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, oko 250.000 Srba koji danas žive u Austriji jesu ambasadori svoje kulture i vere u jednoj prijateljskoj zemlji, u kojoj će i u budućnosti biti lojalni građani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: