Četvrtak, 29.04.2010.

17:43

Veljović o krijumčarenju narkotika

Krijumčarenje narkotika globalni je problem i zato se u borbi protiv te pošasti moraju uključiti svi raspoloživi kapaciteti i resursi.

Izvor: Tanjug

Default images

To je jedinstveni zaključak 27. Međunarodne konferencije o borbi protiv droga - IDEK, koja se danas završava u Rio de Žaneiru, a kojoj je prvi put prisustvovala delegacija Srbije, predvođena direktorom policije Miloradom Veljovićem.

Veljović je rekao da je na konferenciji istaknuta činjenica da se u borbi protiv droga i organizovanog kriminala, pogotovo u fazi ekonomske krize koja na neki način pogoduje ekspanziji kriminala, moraju primenjivati i iznalaziti novi načini i modusi.

To se, rekao je Veljović, pre svega odnosi na rad određenih finansijskih institucija, a naročito bankarskog sistema.

"Novac stečen krijumčarenjem narkotika obično završava u bankama, koje kroz sistem zagarantovane tajnosti uloga na neki način onemogućavaju da on bude evidentiran i dostupan", naveo je prvi čovek srpske policije.

Zato se, ukazao je on, mora iznaći pravna mogućnost da "prljavi novac" ne sme izmaći kontroli nadležnih službi i institucija.

"Srbija je zbog svoje potpune opredeljenosti i posvećenosti borbi protiv organizovanog kriminala i droga, a pre svega kroz akciju 'Balkanski ratnik', podigla svoj ugled i kredibilitet na znatno viši nivo i pokazala da je kao regionalni lider na Balkanu nezaobilazni partner, ne samo u regionu, već i na širem međunarodnom planu", kazao je Veljović i dodao da je to bilo očito i na ovoj konferenciji.

Direktor policije je istakao da je tokom održavanje skupa imao i niz značajnih sastanaka, vezano za krijumčarenje narkotika, posebno napomenuvši susrete sa regionalnim direktorima DEA-e za Evropu i Afriku.

Tom prilikom, dodao je on, istaknuta je puna podrška saradnji Srbije u borbi protiv krijumčarenja narkotika i organizovanog kriminala.

"Istakao bih i sastanak sa direktorom brazilske policije i direktorima policija zemalja iz tog regiona. Ti susreti će omogućiti buduće neposredne kontakte i razmenu informacija od značaja za ovu oblast, kao i još otvoreniju i jaču borbu protiv organizovanog kriminala", naveo je Veljović.

On je ukazao i da se još jednom pokazalo da je da je Srbija, preko Saveta za nacionalnu bezbednost i međunarodnu policijsku saradnju, zadala ozbiljan udarac organizovanom kriminalu i da se u toj borbi mora istrajati do kraja.

"Druge alternative nema i neće je biti", ocenio je direktor srpske policije.

Na konferenciji o narkoticima u Riju učestvovala je 91 zemlja, a prvi put i delegacija Srbije na poziv Američke agencije za borbu protiv droga, podsetio je Veljović i dodao da će joj to omogućiti da, skraćenim postupkom, od naredne godine postane punopravni član.

Na konferenciji je predstavljen jedan od najboljih i najjačih pravnih okvira u svetu u borbi protiv droga i organizovanog kriminala, rekao je Veljović i dodao da je Srbija imala svoju prezentaciju, dajući na taj način pun doprinos radu skupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: