Kapetan Dragan na crvenoj poternici

Lion,Beograd -- Interpol izdao poternicu za Draganom Vasiljkovićem koji je nestao u Australiji kada je sud odobrio njegovo izručenje Hrvatskoj, gde je optužen za ratne zločine.

Izvor: Beta
Podeli

Vasiljković (55), poznat i kao kapetan Dragan, nije se pojavio na sudskom ročištu zakazanom za kraj marta, posle odluke Vrhovnog suda Australije da može biti izručen Hrvatskoj. Od tada za njim traga australijska policija.

Vrhovni sud Australije je 30. marta prihvatio žalbu savezne vlade i poništio presudu Saveznog suda da Dragan Vasiljković ne može da bude izručen Hrvatskoj jer ne bi imao pošteno suđenje zbog svojih političkih uverenja.

Vasiljković, koji je australijski državljanin i tamo živi pod imenom Daniel Sneden, u Hrvatskoj je optužen za ratne zločine nad vojnim zarobljenicima i civilima u Kninu 1992. godine, kao i da je učestvovao u napadu i razaranju nekoliko sela na Baniji 1993. godine.

Mediji navode da Vasiljković pored australijskog ima i državljanstvo Srbije.

Portparol australijskog ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da australijska savezna policija pokušava da pronađe Vasiljkovića i da će on, ako bude nađen u Australiji, biti uhapšen i zadržan u pritvoru dok ministar unutrašnjih poslova ne odluči da li da odobri njegovo izručenje.

strana 1 od 982 idi na stranu