Kipreos: Napredak Srbije u 2009.

Beograd -- Šef Misije OEBS u Srbiji Dimitrios Kipreos izjavio je da je Srbija ostvarila "enorman napredak tokom 2009" i da zauzima "veoma važnu poziciju u regionu".

Izvor: FoNet
Podeli

On je izrazio nadu da će "ovaj ritam napretka ostati i u budućnosti". Kipreos smatra da je formiranje nacionalnih saveta "jedno od ključnih pitanja" na evropskom putu Srbije. Kipreos je kao "izuzetno značajan progres" označio odluku lokalnih albanskih lidera sa juga Srbije da formiraju Nacionalni savet Albanaca.

"Nalazimo se na tački gde sa sigurnošću možemo da kažemo da će direktnih izbora biti. Ali, moram da naglasim da ovo nije bio jednostavan proces i da ga nije bilo lako postići", objasnio je Kipreos.

Ovo je jedno veliko dostignuće ostvareno uz izuzetne napore, dodao je Kipreos, koji ističe da se "formiranjem nacionalnog saveta svakom građaninu daje mogućnost većeg upliva u direktni socijalni i politički život države".

"Na taj način, njegov glas će moći da se čuje glasnije", istakao je Kipreos, napominjući da bi "građanin trebalo da bude na izvoru dešavanja, što je esencijalno za njegovo aktivnije učešće u političkom životu".

Prema rečima Kipreosa, "do sada su građani albanskog porekla, kao sredstvo za komunikaciju sa celokupnim društvom i izražavanje svoje volje, imali samo političke stranke ili lokalne samouprave".

Saveti nacionalnih manjina, obrazložio je Kipreos, zapravo su dodatno oruđe i institut, koji im daje dodatnu mogućnost da pokušaju da izraze svoju političku volju i ostvare neke promene.

Svaka dodatna mogućnost za bilo koju zajednicu predstavlja napredak i nove mogućnosti za bolji život, rekao je Kipreos.

Model uspostavljanja saveta nacionalnih manjina već je primenjen u mnogim zemljama Evropske unije (EU), podsetio je Kipreos, ocenjujući da je i romska zajednica ostvarila "značajan pomak" kada je uspela da sakupi dovoljan broj potpisa za direktne izbore za Nacionalni savet.

"Meni se čini da je time romska zajednica pokazala zainteresovanost da unapredi svoj socijalni status i da se uključi u politički život Srbije", ocenio je Kipreos.

Institut nacionalnog saveta, precizirao je Kipreos, daje ingerencije svakoj od tih nacionalnih manjina da u svojim rukama ima rešenja za pitanja svoje kulture, obrazovanja, upotrebe jezika, kao i medija, što su značajni elementi.

Samim tim, dodao je on, "apsolutno je jasno da na taj način Romi, kao nacionalna manjina, mogu da unaprede svoj položaj u društvu, promovišu vrednosti koje oni zastupaju i da se izbore za nešto bolje".

Upitan o stanju stanje bezbednosti u regionu juga Srbije, Kosova i severozapadne Makedonije, Kipreos je odgovorio da je cilj OEBS da se održe mir, stabilnost i bezbednost u Srbiji.

"Naravno, samim tim i u regionu, pošto Srbija tu zauzima jedno od najvažnijih mesta", rekao je Kipreos, koji smatra da "određeni signali" pokazuju kako "mi upravo idemo ka jednom mirnom i stabilnom periodu".

"Nadamo se da će ova tendencija ostati i nastaviti da se razvija ka trajnom miru, što je jedan od preduslova za dalje integracije ka EU", naglasio je Kipreos.

Info

SAD i Italija o Deklaraciji

Vašington -- Sjedinjene Američke Države su pozdravile Deklaraciju o Srebrenci, kao pozitivan korak ka pomirenju. Italija kaže da je to važan korak za evropski razvoj Srbije.

Svet sreda 31.03. 22:38 Komentara: 1

Rekonstruisana Vlada Kosova

Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači obavio rekonstrukcija Vlade Kosova. Zamenjena šestorica ministara i oformljeno novo Ministarstvo za evropske integracije.

Kosovo sreda 31.03. 20:24 Komentara: 0
strana 1 od 991 idi na stranu