Svet 49

10.05.2024.

12:58

Rusi, pukli ste?

Institut za proučavanje rata objavio da su gubici ruske opreme u Ukrajini toliko veliki da će biti teško pronaći im zamenu jer Moskva troši svoje ogromne zalihe vozila iz sovjetskog doba.

Izvor: Njuzvik

Rusi, pukli ste?
Profimedia

Podeli:

Ta procena ISW-a usledila je nakon izveštaja o tome da su satelitski snimci pokazali stepen gubitaka ruskih vojnih vozila u skladištima, tokom rata u Ukrajini.

Otvoreni obaveštajni nalog Jompi na društvenoj mreži X koji prati ruska vojna skladišta, objavio je 6. maja da su ruske zalihe borbenih oklopnih vozila (AFV) smanjene za skoro trećinu (32 procenta) u poređenju sa predratnim nivoom, što je gubitak od 4.763 oklopna vozila.

Na istom nalogu se navodi i da su satelitski snimci takođe otkrili da je Rusija povukla većinu svojih višenamenskih oklopnih vozila tipa MT-LB iz skladišta, gde je ostalo samo 922, dok ih je pre rata u Ukrajini bilo 2.527 predratnih.

Isti podaci sugerišu i da je Rusima preostalo samo 244 vazdušna desantna guseničarska borbena vozila pešadije (IFV), u poređenju sa 637 pre invazije.

Brojke su takođe otkrile sve manje rezerve i drugih vozila, kao što su noviji model BTR-60, 70 i 80.

Britanski međunarodni institut za strateške studije (IISS) saopštio je 12. februara da bi Rusija verovatno mogla da izdrži svoju godišnju stopu gubitaka vozila od preko 3.000 AFV najmanje dve ili tri godine, ako bi ponovo aktivirala vozila iz skladišta.

IISS je saopštio da su moskovske snage prošle godine izgubile preko 3.000 AFV-a i oko 8.000 vozila tokom rata, što je primoralo ruske snage da ponovno aktiviraju najmanje 1.180 glavnih borbenih tenkova i oko 2.470 IFV-a i oklopnih transportera iz skladišta.

U međuvremenu, obaveštajni nalog na društvenoj mreži X, Marsed, objavio je u sredu da satelitski snimci ukazuju na to da je Rusija tokom rata izvukla otprilike 60 odsto svojih artiljerijskih sistema iz baze za skladištenje artiljerije.

Međutim, polovina preostalih artiljerijskih sistema u bazi je verovatno neupotrebljiva, odnosno prestara je da bi bila kompatibilna sa modernom municijom, dodaje se u saopštenju.

Zbog toga Institut za proučavanje rata smatra da su gubici ruskih vozila iz sovjetskog doba u ratu u Ukrajini nenadoknadivi.

Prema ocenama tog instituta Rusija neće moći da nadoknadi te gubitke svojom odbrambenom industrijskom bazom "dugi niz godina". Ističe se i da će se Rusija "verovatno truditi da na adekvatan način snabde svoje jedinice materijalnim sredstvima na duži rok bez prebacivanja ruske ekonomije na ratne osnove", što je Putin do sada pokušavao da izbegne, preneo je Njuzvik.

Podeli:

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: