Malezija: "Alah" samo za muslimane

Kuala Lumpur -- Viši sud u Maleziji odlučio je da privremeno suspenduje sopstvenu odluku kojom se nemuslimanima dozvoljava da koriste reč "Alah" za boga.

Izvor: Beta
Podeli

Sudija višeg suda Lau Bi Lan rekla je da njena odluka od 31. decembra 2009. neće stupiti na snagu sve dok Apelacioni sud ne odluči o žalbi koju je podnelo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Lau je prvobitnom odlukom ukinula trogodišnju zabranu nemuslimanima da koriste reč "Alah" kao prevod za boga.

Ukidanje zabrane je u Maleziji dočekano kao pobeda nacionalnih manjina koje su po veroispovesti hrišćani, budisti ili pripadnici neke druge religije.

Malezijska vlada, međutim, smatra da je arapska reč "Alah" koja potiče iz predislamskog perioda isključivo muslimanska i da bi bilo pogrešno dopustiti drugima da je koriste.

Mnogi muslimanski aktivisti kažu da bi korišćenje te reči bez svesti o razlici između reči "Alah" i "Bog" moglo da navede muslimane da pređu u hrišćanstvo.

Oni potpuno ignorišu argument da hrišćani u prevashodno muslimanskim zemljama, kao što su Egipat, Sirija i Indonezija, takođe koriste reč "Alah" za boga u svojim službama, ukazuje AP.

U Maleziji živi oko 60 odsto muslimana, od ukupno 28 miliona ljudi. Ostatak čine Kinezi, Indijci i domorodačka plemena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 232 idi na stranu