Klinton: Evropa nije pomogla BiH

Ljubljana -- Bivši predsednik SAD Bil Klinton poverio je svom prijatelju da je BiH ostala bez prave pomoći zbog straha Evrope od muslimanske države na svojoj teritoriji.

Izvor: B92
Podeli

Istoričar Tejlor Branč, lični prijatelj Bila Klintona, objavio je knjigu u kojoj je naveo i mnoge njihove razgovore, među kojima su i reči Bila Klintona, koji je u to vreme bio predsednik SAD, da je za balkansku regiju bitna jedna tema, a to je položaj Bosne i Hercegovine tokom rata po raspadu Jugoslavije, prenosi slovenački portal 24ur.

Klinton je Branču rekao i da je BiH ostala bez prave pomoći zbog straha Evrope od formiranja muslimanske države na njenoj teritoriji, navodeći da su i u SAD bila podeljena mišljenja oko toga da li da se SAD neposredno umeša u rat u BiH ili ne.

Tada su vojni stručnjaci savetovali da se ne preduzmu avionski napadi i borba na zemlji.

Klinton je Branču priznao i da su saveznici u Evropi blokirali predloge SAD da se BiH tada ukine embargo na uvoz oružja, "jer bi više oružja značilo i više prolivanja krvi", ali Klinton je naveo da se zapravo radilo o evropskom stavu da bi BiH kao muslimanska država bila "neprirodna" unutar Evrope, otkrivši i da je tadašnji francuski predsednik Fransoa Miteran čak otvoreno rekao da Bosna ne spada u Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu