Kacin pozdravlja napredak Srbije

Brisel, Ljubljana -- Izvestilac EU za Srbiju Jelko Kacin je na raspravi u Spoljnopolitičkom odboru EP u Briselu pozdravio napredak Srbije na putu u Evropsku uniju.

Izvor: Beta
Podeli

Kacin je prvo čestitao vladi Srbije za sve što je uradila u pogledu ukidanja viza i ponovo naglasio da Srbija uspešno ukida vize sama sebi. On je pritom iskreno izrazio želju da građani Srbije uskoro, već do Božića 25. decembra, počnu da slobodno putuju u EU, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je pohvalio i odluku da Vojvodina konačno dobije Statut što je dokaz da će i regionalizacija u Srbiji moći uspešno da se nastavi i tako omogući ubrzan razvoj nerazvijenih područja.

Kacin je, međutim, zabrinut zbog izveštaja nekih nevladinih organizacija o kršenju ljudskih prava i rekao da Krivični zakonik mora važiti za sve jednako, kao i da niko ne sme biti izuzet iz ravnopravnog tertmana.

Prema njegovim rečima Srbija je suverena država koja nadzire svoju teritoriju i zato veruje da će uskoro pronaći preostala dva haška begunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića i izručiti ih Hagu.

On je još rekao da je Srbija najveća država u regionu i da kao takva ima veoma važnu ulogu, kao i da može predstavljati motor u stabilizaciji i evropskoj integraciji, ali i da može biti i kočnica.

"Vaš napredak pomaže svima u regionu i EU", poručio je slovenački poslanik.

Kacin je u pogledu Kosova izrazio priznanje saradnji srpske strane sa misijom Euleks i rekao da od Vlade Srbije očekuje javni poziv srpskim građanima na Kosovu da učestvuju i kandiduju se na tamošnjim izborima.

"Srbi na Kosovu imaju pravo da biraju i da budu birani", rekao je Kacin i dodao da "samo politička saradnja na lokalnom nivou omogućava ispunjavanje njihovih ljudskih i političkih prava".

On je dodao da "niko ne može ignorisati proevropsku Srbiju koja uspešno dokazuje svoju sposobnost prilagođavanja kroz konkretna distignuća u pristupnom procesu".

Info

Euleks priveo Nazima Blacu

Priština -- Euleks priveo N. Blacu koji tvrdi da je kao pripadnik Obaveštajne službe Kosova učestvovao u ubistvima političara na Kosovu po narudžbini stranke Hašima Tačija.

Kosovo ponedeljak 30.11. 23:39 Komentara: 6

Počinje selidba sudova

Beograd -- Preseljenje sudova i sudskih predmeta, prema novoj organizaciji pravosuđa, trebalo bi da počne sutra, a u sudovima su u toku poslednje pripreme za to.

Društvo ponedeljak 30.11. 23:30 Komentara: 4
strana 1 od 840 idi na stranu