Iran isprobao nove rakete

Teheran, Vašington, Njujork, Jerusalim -- Iran je isprobao nove rakete na početku višednevnih ratnih vežbi u organizaciji Čuvara revolucije, objavila je državna iranska televizija.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Televizijski kanal Pres TV, koji emituje program na engleskom, saopštio je da su testirane rakete kratkog dometa i višecevni raketni bacači, preneo je Rojters. A kako javlja iranski državni radio, Iran će sutra isprobati rakete zemlja-zemlja Šahab 3 za koje vojni analitičari kažu da mogu da stignu do ciljeva u Izraelu ili do američkih baza u Zalivu.

Teheran tvrdi da su rakete Šahab 3 nekoliko puta do sada testirane i da mogu da prelete oko 2.000 kilometara, preneo je Rojters.

U međuvremenu, državna sekretarka SAD Hilari Klinton pozdravila je najavu Irana da će omogućiti međunarodnim inspektorima da obiđu novo nuklearno postrojenje.

Ambasador Irana u u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju Ali Asgar Soltanije izjavio je prethodno da očekuje da će inspektori IAEA "u veoma bliskoj budućnosti" posetiti drugo postrojenje za obogaćivanje uranijuma, koje iranske vlasti grade u blizini Koma, jugozapadno od Teherana, a o čijem su postojanju nedavno obavestile specijalizovanu agenciju Ujedinjenih nacija.

Soltanije je istovremeno reagovanje Obamine administracije na saznanje o postojanju druge nuklearne elektrane nazvao "obeshrabrujućim" i "političkom predstavom".

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da otkriće tajnog nuklearnog postrojenja u Iranu, pokazuje "uznemirujuću šemu izbegavanja" u ponašanju Teherana pred razgovore svetskih sila o nuklearnom programu Islamske republike, koji treba da budu održani 1. oktobra.

Reakcija Izraela

Ministar inostranih poslova Izraela Avigdor Liberman izjavio je da je priznanje iranskih vlasti da grade novo nuklearno postrojenje samo potvrda da Iran nastavlja s pokušajima da napravi nuklearno oružje.

Liberman je za Izraelski radio rekao "da nema sumnje" da je gradnja novog reaktora usmerene u vojne potrebe.

Iran je, u pismu upućenom u ponedeljak direktoru IAEA Muhamedu el Baradeju, obelodanio postojanje drugog postrojenja za obogaćivanje uranijuma, blizu Koma, pored onog koje već ima u Natancu, koje je pod nadzorom inspektora te agencije.

Obama je upozorio Iran da će se suočiti sa "sankcijama koje bole" ukoliko ne saopšti istinu u vezi svojih namera.

UN su, zbog nepoštovanja obaveza, uvele Iranu već tri runde sankcija.

Zapad optužuje Iran da, pod plaštom civilnog nuklearnog programa, pokušava da proizvede atomsku bombu, što Teheran demantuje, tvrdeći da je njegov program namenjen isključivo proizvodnji električne energije.

Turska poziva na oprez

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će u oktobru posetiti Iran i da će u razgovorima sa iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinežadom pokrenuti pitanje nuklearnog programa te države.

Najava Erdoganove posete Islamskoj republici usledila je pošto su zapadni lideri optužili Iran da je u tajnosti gradio nuklearnu elektranu jugozapadno od Teherana.

Američki predsednik Barak Obama upozorio je Iran da će se suočiti sa "sankcijama koje bole" ukoliko ne saopšti istinu u vezi svojih namera.

Erdogan je, međutim, pozvao na oprez kada je reč o uvođenju novih sankcija Iranu.

"Te sankcije neće doneti ništa dobro narodu (Irana). Tako da mislim da treba da budemo oprezni", rekao je Erdogan.

Turski premijer nije želeo da se izjasni da li će Turska, koja se graniči sa Iranom, podržati novu rundu sankcije u Savetu bezbednosti UN.

"Bez uvida u ono šta će biti u rezoluciji, teško je reći. Pogledaćemo tekst i dati svoj doprinos i onda doneti odluku", naveo je Erdogan.

Erdogan je rekao da je Turska poručila Iranu da mora da bude "transparentan" u odnosima sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

strana 1 od 809 idi na stranu