G8 kritikuje Severnu Koreju

Trst -- Ministri spoljnih poslova Grupe osam najrazvijenijih zemalja (G8), najoštrije su osudili nuklearni test i raketnu probu koje je izvršila Severna Koreja.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Najoštrije osuđujemo nuklearni test izvršen 25. maja, kojim je prekršena rezolucija 1718 SBUN, kao i lansiranje rakete 5. aprila, kao pretnju za mir i stabilnost regiona", navodi se u saopštenju ministara G8.

"Pozivamo Severnu Koreju da ispuni svoje obaveze u skladu s rezolucijama Saveta bezbednosti UN, da se odrekne atomskog naoružanja i postojećeg nuklearnog programa, kao i programa vezanih za balističke rakete koji narušavaju međunarodnu bezbednost i okrene se potpunom ispunjenju svojih međunarodnih obaveza", dodaje se u ovom saopštenju.

Ujedinjene nacije su nedavno proširile sankcije Severnoj Koreji kojima se zabranjuje svaki izvoz oružja iz te zemlje i uvoz većine naoružanja.

Zemlje članice UN su takođe ovlašćene da proveravaju severnokorejske vazdušne, pomorske i kopnene tansporte i da uništavaju robu čijim se prometom krše ove sankcije.

Ministri G8 su, takođe, pozdravili rezoluciju SB UN, kojom se 192 članice Ujedinjenih nacija pozivaju da proveravaju brodove van svojih voda "ukoliko imaju informacije na osnovu kojih bi mogli da posumnjaju da u svom tovaru" prenose zabranjeno oružje ili materijal za njegovu izradu i ukoliko to dopusti država pod čijom zastavom brod plovi.

Ministri G8 započeli su juče u Trstu, dvodnevni skup na kojem raspravljaju o aktuelnim svetskim pitanjima, među kojima su situacija u Iranu, Avganistanu, Pakistanu i Severnoj Koreji.

Na marginama sastanka u Trstu, danas popodne, biće održani četvorni razgovori (ministri SAD, Rusije i Evropske unije i funkcioneri Ujedinjenih nacija) o mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Članovi G8 su SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija, Nemačka, Japan, Kanada i Rusija.

strana 1 od 777 idi na stranu