Sreda, 29.04.2009.

17:29

Protest železničara u Rumuniji

Više hiljada železničara iz cele Rumunije protestovalo je danas u Bukureštu zbog najave otpuštanja 12.000 radnika Rumunske železnice.

Izvor: Beta

Default images

Železničari su se okupili ispred Ministarstva saobraćaja i zatim prošli kroz grad do sedišta vlade, gde su uručili svoje zahteve upozorivši da će organizovati nove ulične proteste ukoliko se ti zahtevi ne prihvate.

Među zahtevima je i oživljavanje Rumunske železnice koja je sada u vrlo lošem stanju, jer se već godinama u taj "strateški sektor", kako navode vođe sindikata, nije ulagalo u modernizovanje, rekonstrukciju i infrastrukturu.

Predstavnici železničara kazali su da je infrastruktura toliko zastarela da će, ako se odmah nešto ne preduzme, vozovi morati da idu 20 kilometara na sat kako ne bi ugrozili bezbednost putnika.

Oni su naveli da je ključ efikasnosti i produktivnosti kompanije nova infrastruktura i zatražili da vlada preduzme hitne mere u tom pravcu.

Predstavnici Ministarstva saobraćaja izjavili su da problem ne predstavlja otpuštanje 12.000 radnika, već to što gotovo 4.000 ispunjavaju uslove za penzionisanje. Za dotrajalu infrastrukturu u železnici Ministarstvo je okrivilo bivšu vladu.

Rumunska zeleznica ima ogromne dugove, nije efikasna, a od prihoda najveći deo ide na plate zaposlenih. Neke od tih plata, posebno onih na visokim funkcijama, vrlo su visoke za firmu koja posluje sa gubicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: