Utorak, 17.03.2009.

10:34

Madagaskar: Opozicija na vlasti

Komandanti vojske Madagaskara dali su opozicionom lideru Andriju Radžoelinu vlast da predvodi tu ostrvsku državu nakon što je predsednik podneo ostavku.

Izvor: Beta

Default images

Rasplet osmomesečne borbe za vlast u kojoj je poginulo 135 ljudi, usledio je nakon što je ranije danas predsednik Mark Ravalomanana podneo ostavku i zatražio od admirala Hipolita Ramarosona da obrazuje vojnu upravu, ali su vojni komandnati odbili da preuzumu vlast.

"Dajemo punu vlast Andriju Radžoelinu da postane predsednik vrhovne tranzicione vlasti", rekao je Ramaroson novinarima u vojnoj bazi u prestoici Antananarivo.

Višenedeljni neredi i ulični protesti na Madagaskaru, četvrtom ostrvu u svetu po veličini, naneli su štetu turizmu te zemlje i zabrinuli strane investitore koji ulažu u rudna i naftna istraživanja.

Neke zapadne zemlje, uključujući EU, upozorile su da će ukinuti pomoć svakome ko na vlast dođe silom.

Harizmatični Ražoelina (34) optuživao je bivšeg predsednika da je diktator koji zemljom upravlja kao privatnom kompanijom ne vodeći računa o siromašnima.

Radžoelina je ušao u predsedničke kancelarije čim je Ravalomanana podneo ostavku, ali je premlad da bude presednik budući da ustav Madagaskara nalaže da tu funkciju može da prezume osoba starija od 40 godina.

Radžoelina, bivši di-džej i smenjeni gradonačelnik Antananariva, imenovan je za predsednika vrhovne tranzicione vlasti koja mora da održi predsednicke, parlamentarne i lokalne izbore u roku od dve godine.

Prema ustavu Madagaskara, u slučaju ostavke predsednika, prelaznu vlast u državi preuzima predsedavajući gornjeg doma parlamenta, a izbori moraju da budu raspisani u roku od 60 dana.

Afrička unija, koja se protivi nezakonitim prenosima vlasti, zatražila je od stranaka na Madagaskaru da se "čvrsto pridržavaju" ustava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: