Filipini: Sukobi s pobunjenicima

Najmanje devet osoba je poginulo u sukobima filipinskih snaga i muslimanskih pobunjenika, koji dva meseca drže troje službenika Crvenog krsta na ostrvu Holo.

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2009.

10:08

Default images

U okršaju, u blizini mesta Indanan na ostrvu Holo poginulo je šest pobunjenika i tri vojnika, a najmanje 19 pripadnika filipinskih snaga je ranjeno. Portparol vojske Gaudensio Pangilinan izjavio je da sukobi nisu izbili u pokušaju spasavanja taoca, već kada su otmičari pokušali da probiju vojni kordon.

Radnici Crvenog krsta - Švajcarac Andreas Noter, Italijan Eugenio Vagni i Filipinka Mari Lakaba - oteti su 15. januara posle posete jednom zatvoru na ostrvu Holo.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je sa otetim radnicima poslednji put imao kontakt u sredu i da su oni zvučali smireno. Veruje se da je lider otmičara ranjen u jučerašnjem sukobu sa filipinskim snagama, preneo je Rojters.

Pripadnici islamističke grupe Abu Sajaf tražili su da se, u zamenu za oslobađanje taoca, vojnici povuku iz njihovih oblasti. Lokalni listovi su naveli da su otmičari, takođe, tražili i milion dolara.

Istovremeno, veći deo šest provincija na južnom filipinskom ostrvu Mindanao ostao je bez struje pošto su, kako se sumnja, pripadnici Islamskog oslobodilačkog fronta Moro sinoć digli u vazduh glavnu trafo stanicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: