Karadžić se nije izjasnio

Hag -- Radovan Karadžić odbio je da se izjasni o navodima izmenjene optužnice koja ga u dve tačke tereti za genocid, a u devet za ratne i druge zločine u BiH.

Izvor: B92
Podeli

Škotski sudija Ijen Bonomi je u zapisnik upisao da veće u Karadžićevo ime konstatuje da se optuženi ne oseća krivim ni po jednoj od 11 tačaka optužnice Haškog tribunala.

Karadžić je, umesto odgovora na pitanje da se izjasni o navodima tužbe, rekao da on ima generalni stav u odnosu na optužnicu, a da je danas, bez obzira na ostale razloge, osporava na osnovu "sporazuma sa međunarodnom zajednicom čiji je predstavnik bio Ričard Holbruk".

U tom trenutku ga je sudija Bonomi prekinuo, isključivši mu mikrofon, i rekao Karadžiću da ne shvata svrhu današnje rasprave i potom u ime optuženog u zapisnik uneo da se ne oseća krivim.

U trećoj verziji optužnice, o kojoj nije hteo da se izjasni, Karadžić se tereti za genocid u dve tačke - u jednoj za period tokom 1992. godine u kojoj su, navodi tužilaštvo, počinjeni zločini imali elemente genocida i to u 10 opština BiH, i drugi od jula do novembra 1995. godine, u kojoj je centralni događaj ubistvo više od 7.000 Bošnjaka u Srebrenici.

I u ovoj izmenjenoj optužnici koju je tužilaštvo predalo septembra 2008. godine, a sud potvrdio u februaru 2009, Karadžić se tereti da je bio deo tzv. Udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa većih delova teritorije BiH.

U tom poduhvatu, prema tužilaštvu, učestvovali su i drugi haški optuženici, kao što su pored ostalih Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, ali i Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Željko Ražnatović Arkan i Vojislav Šešelj.

Karadžić se u 11 tačaka optužnice tereti još i za proterivanja, istrebljenja, ubistva, deportacije i druge zločine.

Sudija Ijen Bonomi, koji je nedavno izrekao prvostepenu presudu za zločine na Kosovu, traži od tužilaštva da suđenje počne što pre.

Tužilaštvo do kraja marta treba da podnese interni predlog načina na koji će izvoditi dokaze na suđenju Radovanu Karadžiću.

strana 1 od 42 idi na stranu