Španija: Napad ETA, poginuo vojnik

U eksploziji automobila-bombe na severu Španije poginuo vojnik; odgovornost preuzela baskijska teroristička organizacija ETA.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2008.

08:32

Default images

Do eksplozije, u kojoj je i jedno lice povređeno, došlo je oko jedan sat posle ponoći, u blizini vojnih postrojenja u Santoni, gradiću španske pokrajine Kantabrije koja se graniči sa Baskijom, javio je Rojters. U prethodna 24 sata u Baskiji je u dvema sličnim eksplozijama povređeno 11 osoba.

Španska državna agencija EFE javila je da je eksploziju u Santoni vlastima najavio nepoznati muškarac koji se predstavio kao pripadnik ETA.

U četiri decenije dugoj oružanoj borbi za nezavisnost Baskije, ETA je ubila više od 800 ljudi u tradicionalno baskijskim pokrajinama severne Španije i jugozapadne Francuske.

Današnji napad izveden je nekoliko dana pre nego što će lokalna vlada Baskije evropskom sudu za ljudska prava predati žalbu zbog odbijanja španskih vlasti da dozvole održavanje referenduma o budućnosti te pokrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: