Konstituisana Skupština Srbije

Beograd -- Verifikacijom svih 250 poslaničkih mandata konstituisan je novi saziv Skupšitne Srbije, izabran na prevremenim parlamentarnim izborima 11. maja.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Potvrđivanjem mandata prestao je mandat dosadašnjim, a počeo da teče četvorogodišnji mandat novih poslanika. Time je od danas počeo da teče i rok od 90 dana u kome Skupština treba da izabere Vladu Srbije. Potvrđivanjem mandata završen je današnji rad parlamenta, a predsedavajući Jovan Krkobabić rekao je da će poslanici o nastavku sednice biti naknadno obavešteni.

Na početku konstitutivne sednice jednoglasno je izabrana tročlana verifikaciona komisija, koja je tokom jednočasovne pauze proverila podatke o poslanicima i dostavila izveštaj parlamentu. Komisiju su činili Boško Ristić (lista Za evropsku Srbiju), Vjerica Radeta (SRS) i Branislav Nedimović (DSS-NS).

Konstitutivnoj sednici, kao najstariji poslanik, predsedavao je lider PUPS-a Jovan Krkobabić.

Dosadašnji predsednik Skupštine Oliver Dulić ranije je izjavio da je gotovo siguran da će većinu formirati lista Za evropsku Srbiju, koalicija oko socijalista i manjine, i da će predsednik parlamenta biti iz redova tih stranaka.

Prema njegovim rečima, na prekjučerašnjim konsultacijama predstavnika parlamentarnih grupa određen je raspored sedenja u parlamentu, ali to nema veze sa formiranjem većine.

Inače, predstavnici Srpske radikalne stranke su zanemarili skupštinski pravilnik o oblačenju i došli su u majicama na kojima piše "Stop haškoj tiraniji".

Manjine u jednom poslaničkom klubu

Sedam poslanika stranaka manjina formirali su zajednički poslanički klub u Skupštini Srbije, izjavio je danas poslanik Mađarske koalicije Pastor Balint.

Pastor će biti predsednik poslaničkog kluba manjina, a potpredsednik je Bajram Omeragić, sa Bošnjačke liste za evropski Sandžak.

U poslaničkom klubu su svi poslanici stranaka manjina, četiri Mađarske koalicije, dva Bošnjačke liste za evropski Sandžak i jedan poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline.

Dobili imunitet i plate

Potvrđivanjem mandata poslanici Skupštine Srbije stekli su određena prava u koja spadaju poslanički imunitet, kao i pravo na zaradu i naknadu troškova.

Ustav predviđa da poslanici uživaju imunitet, što znači da ne mogu biti pozvani na krivičnu ili drugu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje u vršenju svoje poslaničke funkcije.

Narodni poslanik koji se pozvove na imunitet ne može biti pritvoren, niti se protiv njega može voditi krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora, bez odobrenja Narodne skupštine.

Poslanik koji je, međutim, zatečen u izvršenju krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina može biti pritvoren bez odobrenja parlamenta.

Poslanici imju pravo na platu ako se nalaze na stalnom radu u Skupštini, a svi imaju pravo i na poslanički paušal.

Prosečna mesečna primanja poslanika na stalnom radu iznose oko 100.000 dinara, što uključuje platu od oko 76 000 dinara i paušal od 30.000 dinara, navedeno je u skupšitnskom Informatoru.

Poslanička zarada obracunava se po koeficijentu 8,6 pomnoženom sa osnovicom od 8.824 dinara.

Ta osnovica utvrđena je odlukom Adminsitrativnog odbora od 3. februara 2005 . godine i do sada nije menjana.

Predsednik Skupšitne ima koeficijent 12, potpredsednici 10,50, a predsednici odbora 9,40 što znači da se njihova primanja kreću između 110.000 i 140. 000 dinara.

Poslanici koji nisu na stalnom radu imaju pravo na naknadu u visini razlike plate koju ostvaruje poslanik na stalnom radu.

Svi narodni poslanici imaju pravo na poslanički dodatak u mesečnom paušalnom iznosu u visini od 40 odsto od punog iznosa plate poslanika na stalnom radu, što u dinarskoj protivvrednosti iznosi oko 30.000 dinara.

Poslanici koji su bili na stalnom radu, kojima je danas prestao mandat, a više nisu izabrani na tu dužnost, poslaničku platu primaće još šest meseci.

U listu poslaničkih beneficija spada i pravo na besplatan prevoz u železničkom, drumskom, rečnom saobraćaju na teritoriji Srbije kao i javnom gradskom saobraćaju.

Pored toga oni imaju pravo na naknadu troškova putovanja ako do Beograda putuju svojim vozilima, naknadu za službena putovanja, kao i besplatno korišćenje garaža.

Za ishranu tokom sednica imaju dodatak od pet odsto prosečne plate u privredi Srbije, kao i plaćen hotelski smeštaj ili zakup stana ako nisu iz Beograda.

Novi saziv parlamenta čini oko 70 odsto starih poslanika i 30 odsto novih, a u pretohdnom sazivu na stalnom radu bilo je 185 poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu