Besplatan softver na srpskom

Beograd -- Besplatno korišćenje osnovnih računarskih programa na srpskom jeziku od naredne godine biće dostupno svim korisnicima u Srbiji.

Izvor: Beta
Podeli

Kako je saopštilo danas Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo Srbije, priprema se besplatni operativni sistem i osnovni programi na srpskom jeziku, koji mogu da pokriju veliki deo potreba običnih korisnika i malih preduzeća.

"U toku je rad na projektima koji se finansiraju iz sopstvenih budžetskih sredstava Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, koji će omogućiti da se formira i srpska distribucija Linuks operativnog sistema, popularni OpenOfis paket, Mozila pretraživač i i-mejl klijent", navodi se u saopštenju.

Trenutno se, kako se ističe, lokalizuju dve verzije Linuks operativnog sistema, zato što nije izvesno koja je bolja i koja će duže da opstane - Ubuntu i Fedora, kao i softverski paket OpenOfis, koji pruža veći deo mogućnosti Majkrosoftovog paketa za kancelarijsko poslovanje.

"Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo će se zalagati za legalizaciju softvera, ne samo zbog pritisaka iz sveta i moralnih aspekata problema, već i zbog naše softverske industrije, čiju intelektualnu svojinu treba da štitimo", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu