"Za odbranu 2,4 odsto BDP-a"

Beograd -- Dragan Šutanovac kaže da će budžet Ministarstva odbrane za narednu godinu po prvi put omogućiti realizaciju svega što je planirano.

Izvor: Beta
Podeli

U intervjuu za nedeljnik Ekonomist, ministar odbrane Šutanovac je rekao da neće tražiti dodatni novac za odbranu i da su procene da će sadašnje izdvajanje iz budžeta od 2,4 odsto BDP-a biti dovoljno i kad se Vojska bude profesionalizovala.

Šutanovac je kazao da profesionalizacija vojske neće koštati više državu i dodao da profesionalni vojnik profesionalno mnogo više vredi od regruta, što znači da sa istim ulaganjima Srbija može da dobije veoma profesionalnu Vojsku.

"Naša Vojska je imala samo običan budžet i kad danas neko pita koliko košta Vojska, teško je reći koliko košta sama Vojska a koliko su nasleđena dugovanja iz prošlog perioda. Novi menadžment u Ministarstvu odbrane učinio je da smo za šest meseci stali na 'zelenu granu', da kao sistem više nikome ništa ne dugujemo i mislim da je to jedan od velikih rezultata", rekao je Šutanovac.

On je rekao da je opšteprihvaćeni standard u NATO-u da se za potrebe odbrane izdvaja 2,4 odsto BDP-a, ali je ukazao da u najvećem broju zemalja u to nisu uključeni vojni penzioneri.

Naveo je da je idealna raspodela, koja trenutno postoji u Norveškoj, 40 odsto za plate, 30 odsto za održavanje i 30 odsto za investicije.

"Očekujem da odvajanjem penzionera iz vojnog budžeta, imamo 50 odsto za plate, 30 odsto za održavanje i 20 odsto za investicije. To će biti rekordno dobar budžet za buduće vreme, a polovinom iduće godine očekujem vidljiv pomak u sistemu odbrane", kazao je ministar.

Šutanovac je rekao da je, pored redovnog budžeta, Ministarstvo odbrane konkurisalo za sredstva iz NIP-a za projekte koji su strateški, kao i investicioni, vredni za sistem odbrane, a kojim će se otvoriti nova radna mesta.

Rec je o tri projekta za koje će iz NIP-a biti obezbeđeno pet milijardi dinara - nabavka šest višenamenskih letilica koje će služiti za transport i za gašenje požara, gradnja civilno-vojnog aerodroma Batajnica i baza Cepotina na jugu Srbije, naveo je ministar.

strana 1 od 84 idi na stranu