Skoplje: Ostavke abanskih sudija

Predsednik i sudija Ustavnog suda Makedonije Mahmut Jusufi i Bajram Položani podneli su ostavke.

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2007.

22:03

Default images

Razlog su nedavne odluke suda kojom je zabranjeno postavljanje albanske zastave na javne zgrade u opštinama u kojima je natpolovično albansko stanovništvo. Oni su podneli ostavke nakon što je Ustavni sud prošle sedmice poništio taj član iz Zakona o upotrebi zastava etničkih grupa.

"Kao predsednik Ustavnog suda Makedonije ne mogu da potpišem tu odluku (o ukidanju člana) i zato podnosim ostavku", naveo je Jusufi u saopštenju.

Položani je ocenio da se sud upustio u "ocenjivanje politike" što nije njegov, već posao makedonskog parlamenta.

Predsednik Demokratske unije za integracije (DPA) Menduh Tači zatražio je da Ustavni sud ubuduće donosi odluke na osnovu "Badenterovog pravila", odnosno da se uvek primenjuje konsenzus glasanjem pripadnika etničkih zajednica.

"Ovom odlukom učinjena je velika provokacija, otvaraju se teme koje smo već prevazišli", izjavila je Teuta Arifi iz opozicione Demokratske unije za integracije (DUI).

Opoziciona Socijaldemokratska partija pozvala je vladu i ostale stranke da razgovaraju i da ne dozvole otvaranje "Pandorine kutije" u međuetničkim odnosima, kako je rekla liderka te stranke Radmila Šekerinska.

Ustavni sud je u međuvremenu zatražio da njegova odluka počne da se sprovodi i da bude objavljena u službenom listu.

Sudije Ustavnog suda u Makedoniji se biraju dvotrećinskom većinom glasova poslanika i to po "Badenterovom principu".

U Gostivaru su 1997. godine izbili sukobi lokalnog albanskog stanovništva sa policijom kada je ona htela da sa zgrade opštine skine albansku zastavu.

Nakon etničkih sukoba 2001. godine, makedonsko Sobranje je 2005. godine dozvolilo etničkim manjinama da postavljaju zastave na javne zgrade. Zakon se primenjivao u oblastima u kojima manjine čine većinsko stanovništvo.

Međutim, u mnogim takvim oblastima bile su postavljane samo albanske zastave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: