"Prošlost traje zauvek"

Istina o ratovima na prostoru SFRJ problem sa kojim Srbija mora da se suoči, ako želi da bude demokratska i da se vrati u Evropu.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2006.

10:06

Default images

B92 je istraživao višedecenijsko suočavanje Nemaca sa zločinima iz Drugog svetskog rata. Premijera dokumentarnog filma "Prošlost traje zauvek" održana je u bioskopu Rex, a TV B92 ga prikazuje u ponedeljak u 21.00.

Ekipa filma, autorka Danica Vučenić i reditelj Srđan Mitrović, otišli su u Nemačku i pitali građane kako su prihvatali činjenice iz nacističke prošlosti i da li je taj proces završen. Srpsko društvo suočeno je sa sličnim problemima, kaže Danica Vučenić.

"To nije paralela sa Srbijom, ne pričamo o Srbiji nego o Nemcima. Šta su to oni radili od 1946. do 2006. što je dovelo i do odluke da muzej evropskim žrtvama holokausta izgrade u centru Berlina", kaže Danica Vučenić.

Autorka smatra da ovaj dokumentarni film može da pomogne u potrazi za odgovorom na pitanje - kada građani jedne zemlje prestaju da snose odgovornost za grehe koje su počinili njihovi preci. I što je možda još važnije, da se najzad prevaziđe mit kolektivne krivice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: