Subota, 30.09.2006.

10:06

"Prošlost traje zauvek"

Istina o ratovima na prostoru SFRJ problem sa kojim Srbija mora da se suoči, ako želi da bude demokratska i da se vrati u Evropu.

Izvor: B92

"Prošlost traje zauvek" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Misha

pre 17 godina

Nemci su krili svoje zlocine nad Jevrejima od sopstvenog naroda, dok nasi to nisu radili, pa su zato cak imali podrsklu u narodu. Hitler nikada nije javno govorio i pretio ubijanjem Jevreja, dok Seselj jeste. (Zato Jevreji do poslednjeg casa nisu bili nesto posebno zainteresovani da napuste Nemacku, jer su se osecali sigurnim.) Dakle, velika je razlika u odgovornosti izmedju nemackog i naseg naroda, jer Nemci nisu znali a mi jesmo znali za sve posledice nacionalisticke politike.

nikola

pre 17 godina

srbi treba da priznaju svoje zlocine jasno i glasno kad gdje i koliko a ti zlocini se nikako nemogu uporedjivati s nacistickom nemackom ili nacistickom hrvatskom

Beogradjanin iz dijaspore

pre 17 godina

Pitanje: gde su Amerikanci, Britanci i Spanci (pogledajte samo njihovu krvavu istoriju osvajanja kolonija) izgradili memorijalne centre u spomen zlocina koje su pocinili pripadnici njihovih naroda?
Odgovor: Nigde... Svako treba da suoci sa svojim zlocinima, ali SVAKO, pa tek onda da drzi lekcije drugima.

Komsija

pre 17 godina

Na sta se u zivotu fokusiras i kojim mislima opsednes mozak svakog dana - to ces i dobiti u buducnosti u zivotu. Zato ne treba da se osvrcemo na proslost da bi u sebi indukovali negativne emocije poput "osecanja krivice" i sl. Gledajmo u buducnost i razmisljajmo o onome sto zelimo postici u toj buducnost sa uverenjem da je taj pozitivan ishod neminovan. E samo tako mozemo nesto pozitivno uraditi u zivotu, a ne stalno vrteti po glavi negativne emocije.

zzzzz

pre 17 godina

Interesantno je da "obe Srbije", kako ih neko nazva, pozivaju na suočenje sa prošlošću. Samo se razlikuju prošlosti kojih žele da se sećamo. Ja znam za obe prošlosti, ali ljudi u principu zauzimaju izričit stav da je samo njihova istina validna. Zato smo tu gde smo. Nigde.

Istina

pre 17 godina

U svakom slucaju, zlocine ne treba ciniti. Isto tako treba priznati da Zapad ne daje svim ljudskim zivotima i razaranjima imovine jednaku tezinu. Pored Ruande, imate primer i Palestine, Iraka i mozda Iran, ako zaista pukne tikva sledece godine, kao sto se spekulise medijima. Naravno, i mene, kao nekoga kome su kretanja na trzistima odredjenih kompleksnih finansisjkih instrumenta bila veoma naklonjena, najvise brine kako ce se taj prokleti rat odraziti na finansijska trzista i ekonomiju uopste, a i na licnu bezbednost svih nas koji se krecemo po lokacijama koje su veoma atraktivne, kako za turiste, tako i za teroriste. Nek bude mir, pa da mi koji mozemo, lepo nastavimo da uvecavamo svoj kapital, a ostalima takodje sve najbolje!

Panzer

pre 17 godina

Mnogo je logicnija paralela Nemacke i NDH. A i u vezi rata 91-95, ruke su uprljale sve tri strane. Neko ovde pomenu mogucnosti, slazem se utoliko sto su i oni koji vole da se predstavljaju kao zrtve u tom ratu, kad god bi nadjacali na frontu, zauzeli neku teritoriju, pokazivali bi, bez i jednog jedinog izuzetka, da nista nisu bolji od Srba, cak naprotiv.
Uzgred, koliko je americkih oficira osudjeno za Min-Lao, onaj tunel u Koreji, zverstva u Nikaragvi i Panami, Grenadi i sada u Iraku? Zasto oni koji nam propovedaju te stvari ne priznaju Medjunarodni krivicni tribunal? Slicno postupaju i Francuzi, Britanci. Zasto na sebe ne primene ono za sta nama tvrde da nam je zdravo i preko potrebno?

aaa

pre 17 godina

Pa moram da priznam da je ovo veoma lukavo.Krivi smo,jos samo to da priznamo,i svi srecni i zadovoljni.A ko prizna pola mu se prasta.Samo...sta cemo sa onom drugom neoprostenom polovinom?Do kad da ispastamo?Dok se ne pojavi neki drugi svegresni narod.
Mislim da nije dobro da tako uradimo.Pa necemo valjda tudje komplekse da lecimo?!Sreca sto je statistika neumoljiva:zna se ko je najgori od sve dece i ko je ubio milione sasvim neduznih ljudi.Uz sav trud da svoje tesko breme prebace na nas,oni i dalje ostaju tvorci najvecih zala u istoriji covecanstva:nacizma i kolonijalizma.

Bolje grob, nego rob!

pre 17 godina

Zanimljivo je to "navodnjavanje" na podudarnost nemackih i srpskih zlocina, te izvlaciti uporedne analize uzroka i posledica. Predlazem produkciji B92, da se pozabavi i ulogom Nemacke 1941., kao i 1991. godine u razbijanju Kraljevine Jugoslavije, odnosno SFRJ. Mislim da ce i jedna takva uporedna analiza pokazati veoma zanimljive uzroke i posledice ukrstanja Nemacke i Srpske proslosti.

Goran

pre 17 godina

Pitam se kada se stanovnici SAD prevazici kompleks kolektivne krivice za ratove u Panami, Grenadi, Vijetnamu, Iraku i stotine hiljada ako ne i milione nevinih zrtava. Pitam se kada ce stanovnici zapadnih demokratija prevazici kolektivnu krivicu za upotrebu osiromasenog uranijuma u Iraku ili Srbiji koji ce jos stotinama ili hiljadama godina osakacivati i ubijati ljude. Pitam se da li u zapadnim drustvima uopste postoji kolektivna krivica , za recimo potpuno nelegalan napad na SRJ samo pre seadm godina?

Darko

pre 17 godina

Vidim da je većina, što je bilo i za očekivati, skočila na prvu loptu – ”mi nismo isto što i Nemci” ili ”i drugi su krivi”. To uopšte nije poenta ovog projekta! Ko god da je kriv za ratove 90–tih i ko god da je u njima učinio grozne stvari, činjenica ostaje da je srpsko društvo stiglo do tačke uništenog kako javnog tako i privatnog morala. Osećaj krivice (stvarni, umišljeni, natureni ili bilo koji drugi) i što je važnije, osećaj poraza, igraju ogromnu ulogu u tome i bez nekakvog delanja po tom pitanju moralne obnove ne može biti. Bez nje, pak, ostaćemo žabokrečina kakva smo sada. Izgleda da je mnogima ta formula – neka smo žabokrečina, ali barem da se niko ne izvinjavamo - vrlo prirasla srcu.

zdravko

pre 17 godina

Usporediti Srbiju i Njemacku je, nazalost, moguce:
1. Jedan vođa.
2. Općenarodno jedinstvo (kako među običnim narodom tako i među političkom, intelektualnom i umjetničkom elitom).
3. Vrlo slaba opozicija toj "glavnoj" struji.
4. Uvjerenje u vlastitu superiornost nad ostalima
5. Koristenje vlastite manjine na teritoriji susjednih drzava za agresiju na iste.
6. Konc logori, ratni zlocini, masovne egzekucije...
7. Progoni na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Razlika između srpske i njemačke politike iz tih vremena je samo u MOGUCNOSTIMA. Zbog vecih mogucnosti Njemacka je pocinila nemjerljivo veze zlocine i zavila u crno cijeli svijet.

sarma

pre 17 godina

Апсолутно се слажем са идејом.
Друго питање је да ли наведено треба да важи само за немце и србе. Ако се добро сећам, историју прошлости која траје заувек имају и други народи народи са ових простора који се данас представљају искључиво као жртве.

GORAN

pre 17 godina

Prosledite film prvo u Hrvatsku. Da se suoče oni sa svojim ustaštvom i najvećim zločinima u Evropi.Ti zločini
iz 41-45 su izrodili rat 91-95.

boza Bogdanovic, Bor

pre 17 godina

NEIVNOST BEZ GRANICA
Kod Knjazevcana postoji jedna specificna rec. Za nekoga koji se pravi naivan, a vec je dovoljno star da ne moze biti nevin, kaze se da je NEIVAN. U prevodu to znaci, pravi se lud, glumi naivka i sl. Desetine miliona Nemaca klicali su Hitleru i sa pravim odusevljenjem oblacili uniformu sa kukastim krstevima. Milioni dece, zena i staraca u logorima. Gust crni dim izlazi iz krematorijuma, a NEIVNI Nemci nikako da ukapiraju sta se desava. I onda su se kola slomila. Prvo u Staljingradu, pa na svim ostalim frontovima. Nekoliko hiljada bombardera svakodnevno je u prah i pepeo pretvaralo vece i vaznije gradove Nemacke, zajedno sa celokupnim stanovnistvom. Krug se zatvorio. Ratni pakao vratio se tamo odakle je i krenuo – u Berlin, Hirosimu i Nagasaki. Nemacka je porobljena, raskomadana, smanjena, ponizena i kaznjena, a preko 13 miliona stanovnika je svojom glavom platilo tu avanturu, svoju NEIVNOST i bezrezervno verovanje u Hitlera.
Kinezi kazu da se genijalci uce na tudjim greskama, pametni na svojoj prvoj gresci, a svi ostali na drugoj, trecoj itd. Gde onda drzava Srbija spada, kada ide iz gresku u gresku?! Seselj, Arkan, Sljivancanin i ostale krvopije, “oslobodili” su Vukovar (do poslednje porusene kuce), pobili bolesnike iz bolnice. Milosevicevi generali su granatirali Dubrovnik i Sarajevo, naredili Mladicu da strelja pola Srebrenice, palili, pljackali i proterali stotine hiljada Albanaca, a zverski ubili nekoliko hiljada. Racak je dao “zeleno svetlo” za pocetak bombardovanja, a hladnjaca u Dunavu posluzila je NATO-paktu kao odlicno opravdanje za “koleteralnu stetu” u bombardovanju. Srbija je porazena, ali ne do kraja, jos ima neivnih. Ima vremena, progledace i oni. Steta je samo sto nam vreme uzaludno prolazi. A neuporedivo je veca steta, ako budemo morali da platimo onu cenu, koju su Nemci i Japanci platili da progledaju. Ako nas i to cudo zadesi, i jos nerodjeni unuci ne smeju vam nikada oprostiti vasu NEIVNOST.
Boza Bogdanovic, Bor

DOgnjanovic

pre 17 godina

Jednog ce dana Demokratska Srbija podici spomenik zrtvama nacionalsocijalisticke diktature koje su izgubile zivote na vojnim vezbama sacekusama cistkama saobracajkama bez obzira na nacionalnost versko ili socijalno opredeljenje.

Lesa

pre 17 godina

Dobro.Mi jos ne znamo sta se sve desavalo za vreme krvavog pira devedesetih na prostoru SFRJ.Naravno da je poredjenje tih desavanja sa drugim svetskim ratom i holokaustom prilicno nejasno.Da se ne lazemo...Srbija,Crna gora,Hrvatska, Bosna i Slovenija su ucestvovale u ratnim desavanjima devedesetih.Ne radi se tu toliko o medjunacionalnoj mrznji koliko o profiterskom kriminalu koji su osmislili oni koji su taj krvavi pir i izazvali te politicki najodgovorniji za sva ta desavanja.Zato se u Hagu ne sudi narodima vec pojedincima. U ovom slucaju je veoma sumnjiv neciji uporan zahtev za kolektivnom krivicom.U svakom slucaju,Srbija kao drzava treba da bude odgovorna clanica medjunarodne zajednice i omoguci da krivicno bude gonjen svako ko je pocinio zlocin ili nije nista ucinio da se zlocin spreci a mogao je i morao je da ucini.Kazu: Vlast je lepa!Verovatno je tako,ali uz vlast ide i odgovornost.Tako je to.
Ziveli
Lesa

mama ludaca

pre 17 godina

Dok slusam zanimljiv i potresan razgovor gdje Vucenic sa gdjom Goricom,razmisljam da li mi mozemo imati neku gdju Hildu.A onda se setim Sonje Karadzic,Marije Milosevic i inih i gubim nadu.POdjednako u moralnu obnovu i u suocavanje sa prosloscu a oboje nam je potrebno kao hleb nasusni.
Jedva cekam film i CD uz film kako ne bismo morali slati pirateriju rodjacima i prijateljima koji veruju da je sva srpska proslost slavna.

1 + 1 = 3

pre 17 godina

Ako ima nesto sto me ljuti onda je to ispiranje mozga neistinom. Nema osnova za paralelu "naci Nemacka" - "Srbija 90tih".
Svaka od dve problematike je veoma kompleksna i pre svega razlicita u osnovi. Smatram da su psiholoske posledice, koje smo prinudjeni da snosimo, uzrokovane iskljucivo medijskom hajkom. Koliko se medijska hajka bazira na istini, mozemo da svedocimo svi koji imamo pristup internacionalnoj informaciji. Isticem, da naravno nije sve laz, I takodje da nasa odgovornost postoji - pitanje je MERE.
Drugo, nije li cudno da daleko BROJNIJI i zaista ETNICKI baziran zlocin (godinama ubijana deca, starci-bez selekcije, po logorimau posledicu, u narodima Hr i BiH? Ne nije cudno, jer odgovornost i psh. posledice su razlicite kategorije.
1)osecaj ODGOVORNOSTI celog naroda je utopija, ne moze postoji - jer ne postoje argumenti za pojedinacnu odgovornost.
2)PSIHOLOCKE POSLEDICE po citav narod su realnost - prouzrokovane medijskim ratom ili hajkom.
I dalje zelim da se nadam prestanku zamene dve sustinski razlicite teze.
Svi znamo da 100 puta ponovljena laz postaje istina, pa ja predlazem da se prestane, sa ponavljanjem, bilo ono laz ili istina.
Predlazem iskljucivo prikazivanje ratnih svedocenja sa svih strana, dijalog, statistike i objektivne analize neutralnih strucnjaka - pozvati i inostrane. Budimo mirni i sacekajmo sud zdrave logike. Nema svrhe SILOM iznudjivati odgovornost i pokajanje, uz zdrave argumente zdrave logike, VECINA svakog naroda pocinje spontano da oseca ono sto treba da oseca.
Pa zar neko sumnja da mi u Srbiji to nismo u stanju?
Ali ako se bas hoce, pa nek se namece odgovornost - i Srbija nikad nece u EU, a narod ce nastaviti psiholoski da propada, mesto Srbije zauzece neko drugi - ne verujem da to vecini u Evropi odgovara.
Nadam se da cete objaviti ovaj komentar, buduci da se radi o individualnoj analizi, i da je pise neko ko uopste nije Srbin, nego samo srpski drzavljanin.

sarma

pre 17 godina

Апсолутно се слажем са идејом.
Друго питање је да ли наведено треба да важи само за немце и србе. Ако се добро сећам, историју прошлости која траје заувек имају и други народи народи са ових простора који се данас представљају искључиво као жртве.

sr

pre 17 godina

Pa i Srbi bi trebali tako da urade. Jedini problem je u tome da srbi nisu jedini "losi momci" i nisu jedini pocinili zlocin i nisu odgovorni za sva zla u ovom svetu.
Mi jednostavno nismo najbolji na svetu, ali nismo ni najgori na svetu. Prihvatanje krivice srpskog naroda drugi samo koriste da operu sebe. Eto to je PROBLEM ! Inace zasto ne, prihvatimo krivicu, idemo dalje...zasto ne?

marko

pre 17 godina

svaki narod ima neki svoj zig sa kojim se mora nositi. kao sto nemci imaju svoj zig zbog prvog i drugog svetskog rata, hrvati zbog jasenovca, muslimani zbog 11-og septembra, britanci zbog kolonijalnog imperijalzma, amerikanci zbog napadanja suvereneih drzava i okupacije nekih drzava tako i mi se moramo nositi sa onim sto se desilo pre 15 godina. Ja mogu na prste izbrojati narode u svetu koji imaju cistu proslost.

бата

pre 17 godina

Jer, bolja nam je smrt u podvigu, negoli život u sramoti, bolje nam je u borbi smrt od mača primiti, nego pleća naša neprijateljima podati! Umrećemo da živi budemo!

Mile

pre 17 godina

Verujem da ce u buducnosti da dodje do uravnotezenije i realisticnije slike o sukobima u bivsoj YU, za razliku od ove stvorene CNN-ovim izvestajuma Kristijane Amanpur sa 98% izvestaja iz Sarajeva i 2% sa Pala, Grbavice...itd, kao i "objektivnoscu" Haskog tribunala.
Bez obzira na pritiske u medijima, Srbi nikada nece prihvatiti da budu izjednaceni sa nacistima.

Mile

pre 17 godina

Verujem da ce u buducnosti da dodje do uravnotezenije i realisticnije slike o sukobima u bivsoj YU, za razliku od ove stvorene CNN-ovim izvestajuma Kristijane Amanpur sa 98% izvestaja iz Sarajeva i 2% sa Pala, Grbavice...itd, kao i "objektivnoscu" Haskog tribunala.
Bez obzira na pritiske u medijima, Srbi nikada nece prihvatiti da budu izjednaceni sa nacistima.

mama ludaca

pre 17 godina

Dok slusam zanimljiv i potresan razgovor gdje Vucenic sa gdjom Goricom,razmisljam da li mi mozemo imati neku gdju Hildu.A onda se setim Sonje Karadzic,Marije Milosevic i inih i gubim nadu.POdjednako u moralnu obnovu i u suocavanje sa prosloscu a oboje nam je potrebno kao hleb nasusni.
Jedva cekam film i CD uz film kako ne bismo morali slati pirateriju rodjacima i prijateljima koji veruju da je sva srpska proslost slavna.

marko

pre 17 godina

svaki narod ima neki svoj zig sa kojim se mora nositi. kao sto nemci imaju svoj zig zbog prvog i drugog svetskog rata, hrvati zbog jasenovca, muslimani zbog 11-og septembra, britanci zbog kolonijalnog imperijalzma, amerikanci zbog napadanja suvereneih drzava i okupacije nekih drzava tako i mi se moramo nositi sa onim sto se desilo pre 15 godina. Ja mogu na prste izbrojati narode u svetu koji imaju cistu proslost.

бата

pre 17 godina

Jer, bolja nam je smrt u podvigu, negoli život u sramoti, bolje nam je u borbi smrt od mača primiti, nego pleća naša neprijateljima podati! Umrećemo da živi budemo!

sarma

pre 17 godina

Апсолутно се слажем са идејом.
Друго питање је да ли наведено треба да важи само за немце и србе. Ако се добро сећам, историју прошлости која траје заувек имају и други народи народи са ових простора који се данас представљају искључиво као жртве.

sr

pre 17 godina

Pa i Srbi bi trebali tako da urade. Jedini problem je u tome da srbi nisu jedini "losi momci" i nisu jedini pocinili zlocin i nisu odgovorni za sva zla u ovom svetu.
Mi jednostavno nismo najbolji na svetu, ali nismo ni najgori na svetu. Prihvatanje krivice srpskog naroda drugi samo koriste da operu sebe. Eto to je PROBLEM ! Inace zasto ne, prihvatimo krivicu, idemo dalje...zasto ne?

1 + 1 = 3

pre 17 godina

Ako ima nesto sto me ljuti onda je to ispiranje mozga neistinom. Nema osnova za paralelu "naci Nemacka" - "Srbija 90tih".
Svaka od dve problematike je veoma kompleksna i pre svega razlicita u osnovi. Smatram da su psiholoske posledice, koje smo prinudjeni da snosimo, uzrokovane iskljucivo medijskom hajkom. Koliko se medijska hajka bazira na istini, mozemo da svedocimo svi koji imamo pristup internacionalnoj informaciji. Isticem, da naravno nije sve laz, I takodje da nasa odgovornost postoji - pitanje je MERE.
Drugo, nije li cudno da daleko BROJNIJI i zaista ETNICKI baziran zlocin (godinama ubijana deca, starci-bez selekcije, po logorimau posledicu, u narodima Hr i BiH? Ne nije cudno, jer odgovornost i psh. posledice su razlicite kategorije.
1)osecaj ODGOVORNOSTI celog naroda je utopija, ne moze postoji - jer ne postoje argumenti za pojedinacnu odgovornost.
2)PSIHOLOCKE POSLEDICE po citav narod su realnost - prouzrokovane medijskim ratom ili hajkom.
I dalje zelim da se nadam prestanku zamene dve sustinski razlicite teze.
Svi znamo da 100 puta ponovljena laz postaje istina, pa ja predlazem da se prestane, sa ponavljanjem, bilo ono laz ili istina.
Predlazem iskljucivo prikazivanje ratnih svedocenja sa svih strana, dijalog, statistike i objektivne analize neutralnih strucnjaka - pozvati i inostrane. Budimo mirni i sacekajmo sud zdrave logike. Nema svrhe SILOM iznudjivati odgovornost i pokajanje, uz zdrave argumente zdrave logike, VECINA svakog naroda pocinje spontano da oseca ono sto treba da oseca.
Pa zar neko sumnja da mi u Srbiji to nismo u stanju?
Ali ako se bas hoce, pa nek se namece odgovornost - i Srbija nikad nece u EU, a narod ce nastaviti psiholoski da propada, mesto Srbije zauzece neko drugi - ne verujem da to vecini u Evropi odgovara.
Nadam se da cete objaviti ovaj komentar, buduci da se radi o individualnoj analizi, i da je pise neko ko uopste nije Srbin, nego samo srpski drzavljanin.

Lesa

pre 17 godina

Dobro.Mi jos ne znamo sta se sve desavalo za vreme krvavog pira devedesetih na prostoru SFRJ.Naravno da je poredjenje tih desavanja sa drugim svetskim ratom i holokaustom prilicno nejasno.Da se ne lazemo...Srbija,Crna gora,Hrvatska, Bosna i Slovenija su ucestvovale u ratnim desavanjima devedesetih.Ne radi se tu toliko o medjunacionalnoj mrznji koliko o profiterskom kriminalu koji su osmislili oni koji su taj krvavi pir i izazvali te politicki najodgovorniji za sva ta desavanja.Zato se u Hagu ne sudi narodima vec pojedincima. U ovom slucaju je veoma sumnjiv neciji uporan zahtev za kolektivnom krivicom.U svakom slucaju,Srbija kao drzava treba da bude odgovorna clanica medjunarodne zajednice i omoguci da krivicno bude gonjen svako ko je pocinio zlocin ili nije nista ucinio da se zlocin spreci a mogao je i morao je da ucini.Kazu: Vlast je lepa!Verovatno je tako,ali uz vlast ide i odgovornost.Tako je to.
Ziveli
Lesa

boza Bogdanovic, Bor

pre 17 godina

NEIVNOST BEZ GRANICA
Kod Knjazevcana postoji jedna specificna rec. Za nekoga koji se pravi naivan, a vec je dovoljno star da ne moze biti nevin, kaze se da je NEIVAN. U prevodu to znaci, pravi se lud, glumi naivka i sl. Desetine miliona Nemaca klicali su Hitleru i sa pravim odusevljenjem oblacili uniformu sa kukastim krstevima. Milioni dece, zena i staraca u logorima. Gust crni dim izlazi iz krematorijuma, a NEIVNI Nemci nikako da ukapiraju sta se desava. I onda su se kola slomila. Prvo u Staljingradu, pa na svim ostalim frontovima. Nekoliko hiljada bombardera svakodnevno je u prah i pepeo pretvaralo vece i vaznije gradove Nemacke, zajedno sa celokupnim stanovnistvom. Krug se zatvorio. Ratni pakao vratio se tamo odakle je i krenuo – u Berlin, Hirosimu i Nagasaki. Nemacka je porobljena, raskomadana, smanjena, ponizena i kaznjena, a preko 13 miliona stanovnika je svojom glavom platilo tu avanturu, svoju NEIVNOST i bezrezervno verovanje u Hitlera.
Kinezi kazu da se genijalci uce na tudjim greskama, pametni na svojoj prvoj gresci, a svi ostali na drugoj, trecoj itd. Gde onda drzava Srbija spada, kada ide iz gresku u gresku?! Seselj, Arkan, Sljivancanin i ostale krvopije, “oslobodili” su Vukovar (do poslednje porusene kuce), pobili bolesnike iz bolnice. Milosevicevi generali su granatirali Dubrovnik i Sarajevo, naredili Mladicu da strelja pola Srebrenice, palili, pljackali i proterali stotine hiljada Albanaca, a zverski ubili nekoliko hiljada. Racak je dao “zeleno svetlo” za pocetak bombardovanja, a hladnjaca u Dunavu posluzila je NATO-paktu kao odlicno opravdanje za “koleteralnu stetu” u bombardovanju. Srbija je porazena, ali ne do kraja, jos ima neivnih. Ima vremena, progledace i oni. Steta je samo sto nam vreme uzaludno prolazi. A neuporedivo je veca steta, ako budemo morali da platimo onu cenu, koju su Nemci i Japanci platili da progledaju. Ako nas i to cudo zadesi, i jos nerodjeni unuci ne smeju vam nikada oprostiti vasu NEIVNOST.
Boza Bogdanovic, Bor

DOgnjanovic

pre 17 godina

Jednog ce dana Demokratska Srbija podici spomenik zrtvama nacionalsocijalisticke diktature koje su izgubile zivote na vojnim vezbama sacekusama cistkama saobracajkama bez obzira na nacionalnost versko ili socijalno opredeljenje.

sarma

pre 17 godina

Апсолутно се слажем са идејом.
Друго питање је да ли наведено треба да важи само за немце и србе. Ако се добро сећам, историју прошлости која траје заувек имају и други народи народи са ових простора који се данас представљају искључиво као жртве.

GORAN

pre 17 godina

Prosledite film prvo u Hrvatsku. Da se suoče oni sa svojim ustaštvom i najvećim zločinima u Evropi.Ti zločini
iz 41-45 su izrodili rat 91-95.

Darko

pre 17 godina

Vidim da je većina, što je bilo i za očekivati, skočila na prvu loptu – ”mi nismo isto što i Nemci” ili ”i drugi su krivi”. To uopšte nije poenta ovog projekta! Ko god da je kriv za ratove 90–tih i ko god da je u njima učinio grozne stvari, činjenica ostaje da je srpsko društvo stiglo do tačke uništenog kako javnog tako i privatnog morala. Osećaj krivice (stvarni, umišljeni, natureni ili bilo koji drugi) i što je važnije, osećaj poraza, igraju ogromnu ulogu u tome i bez nekakvog delanja po tom pitanju moralne obnove ne može biti. Bez nje, pak, ostaćemo žabokrečina kakva smo sada. Izgleda da je mnogima ta formula – neka smo žabokrečina, ali barem da se niko ne izvinjavamo - vrlo prirasla srcu.

zdravko

pre 17 godina

Usporediti Srbiju i Njemacku je, nazalost, moguce:
1. Jedan vođa.
2. Općenarodno jedinstvo (kako među običnim narodom tako i među političkom, intelektualnom i umjetničkom elitom).
3. Vrlo slaba opozicija toj "glavnoj" struji.
4. Uvjerenje u vlastitu superiornost nad ostalima
5. Koristenje vlastite manjine na teritoriji susjednih drzava za agresiju na iste.
6. Konc logori, ratni zlocini, masovne egzekucije...
7. Progoni na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Razlika između srpske i njemačke politike iz tih vremena je samo u MOGUCNOSTIMA. Zbog vecih mogucnosti Njemacka je pocinila nemjerljivo veze zlocine i zavila u crno cijeli svijet.

Goran

pre 17 godina

Pitam se kada se stanovnici SAD prevazici kompleks kolektivne krivice za ratove u Panami, Grenadi, Vijetnamu, Iraku i stotine hiljada ako ne i milione nevinih zrtava. Pitam se kada ce stanovnici zapadnih demokratija prevazici kolektivnu krivicu za upotrebu osiromasenog uranijuma u Iraku ili Srbiji koji ce jos stotinama ili hiljadama godina osakacivati i ubijati ljude. Pitam se da li u zapadnim drustvima uopste postoji kolektivna krivica , za recimo potpuno nelegalan napad na SRJ samo pre seadm godina?

Bolje grob, nego rob!

pre 17 godina

Zanimljivo je to "navodnjavanje" na podudarnost nemackih i srpskih zlocina, te izvlaciti uporedne analize uzroka i posledica. Predlazem produkciji B92, da se pozabavi i ulogom Nemacke 1941., kao i 1991. godine u razbijanju Kraljevine Jugoslavije, odnosno SFRJ. Mislim da ce i jedna takva uporedna analiza pokazati veoma zanimljive uzroke i posledice ukrstanja Nemacke i Srpske proslosti.

aaa

pre 17 godina

Pa moram da priznam da je ovo veoma lukavo.Krivi smo,jos samo to da priznamo,i svi srecni i zadovoljni.A ko prizna pola mu se prasta.Samo...sta cemo sa onom drugom neoprostenom polovinom?Do kad da ispastamo?Dok se ne pojavi neki drugi svegresni narod.
Mislim da nije dobro da tako uradimo.Pa necemo valjda tudje komplekse da lecimo?!Sreca sto je statistika neumoljiva:zna se ko je najgori od sve dece i ko je ubio milione sasvim neduznih ljudi.Uz sav trud da svoje tesko breme prebace na nas,oni i dalje ostaju tvorci najvecih zala u istoriji covecanstva:nacizma i kolonijalizma.

Panzer

pre 17 godina

Mnogo je logicnija paralela Nemacke i NDH. A i u vezi rata 91-95, ruke su uprljale sve tri strane. Neko ovde pomenu mogucnosti, slazem se utoliko sto su i oni koji vole da se predstavljaju kao zrtve u tom ratu, kad god bi nadjacali na frontu, zauzeli neku teritoriju, pokazivali bi, bez i jednog jedinog izuzetka, da nista nisu bolji od Srba, cak naprotiv.
Uzgred, koliko je americkih oficira osudjeno za Min-Lao, onaj tunel u Koreji, zverstva u Nikaragvi i Panami, Grenadi i sada u Iraku? Zasto oni koji nam propovedaju te stvari ne priznaju Medjunarodni krivicni tribunal? Slicno postupaju i Francuzi, Britanci. Zasto na sebe ne primene ono za sta nama tvrde da nam je zdravo i preko potrebno?

Istina

pre 17 godina

U svakom slucaju, zlocine ne treba ciniti. Isto tako treba priznati da Zapad ne daje svim ljudskim zivotima i razaranjima imovine jednaku tezinu. Pored Ruande, imate primer i Palestine, Iraka i mozda Iran, ako zaista pukne tikva sledece godine, kao sto se spekulise medijima. Naravno, i mene, kao nekoga kome su kretanja na trzistima odredjenih kompleksnih finansisjkih instrumenta bila veoma naklonjena, najvise brine kako ce se taj prokleti rat odraziti na finansijska trzista i ekonomiju uopste, a i na licnu bezbednost svih nas koji se krecemo po lokacijama koje su veoma atraktivne, kako za turiste, tako i za teroriste. Nek bude mir, pa da mi koji mozemo, lepo nastavimo da uvecavamo svoj kapital, a ostalima takodje sve najbolje!

zzzzz

pre 17 godina

Interesantno je da "obe Srbije", kako ih neko nazva, pozivaju na suočenje sa prošlošću. Samo se razlikuju prošlosti kojih žele da se sećamo. Ja znam za obe prošlosti, ali ljudi u principu zauzimaju izričit stav da je samo njihova istina validna. Zato smo tu gde smo. Nigde.

Beogradjanin iz dijaspore

pre 17 godina

Pitanje: gde su Amerikanci, Britanci i Spanci (pogledajte samo njihovu krvavu istoriju osvajanja kolonija) izgradili memorijalne centre u spomen zlocina koje su pocinili pripadnici njihovih naroda?
Odgovor: Nigde... Svako treba da suoci sa svojim zlocinima, ali SVAKO, pa tek onda da drzi lekcije drugima.

Komsija

pre 17 godina

Na sta se u zivotu fokusiras i kojim mislima opsednes mozak svakog dana - to ces i dobiti u buducnosti u zivotu. Zato ne treba da se osvrcemo na proslost da bi u sebi indukovali negativne emocije poput "osecanja krivice" i sl. Gledajmo u buducnost i razmisljajmo o onome sto zelimo postici u toj buducnost sa uverenjem da je taj pozitivan ishod neminovan. E samo tako mozemo nesto pozitivno uraditi u zivotu, a ne stalno vrteti po glavi negativne emocije.

nikola

pre 17 godina

srbi treba da priznaju svoje zlocine jasno i glasno kad gdje i koliko a ti zlocini se nikako nemogu uporedjivati s nacistickom nemackom ili nacistickom hrvatskom

Misha

pre 17 godina

Nemci su krili svoje zlocine nad Jevrejima od sopstvenog naroda, dok nasi to nisu radili, pa su zato cak imali podrsklu u narodu. Hitler nikada nije javno govorio i pretio ubijanjem Jevreja, dok Seselj jeste. (Zato Jevreji do poslednjeg casa nisu bili nesto posebno zainteresovani da napuste Nemacku, jer su se osecali sigurnim.) Dakle, velika je razlika u odgovornosti izmedju nemackog i naseg naroda, jer Nemci nisu znali a mi jesmo znali za sve posledice nacionalisticke politike.

Mile

pre 17 godina

Verujem da ce u buducnosti da dodje do uravnotezenije i realisticnije slike o sukobima u bivsoj YU, za razliku od ove stvorene CNN-ovim izvestajuma Kristijane Amanpur sa 98% izvestaja iz Sarajeva i 2% sa Pala, Grbavice...itd, kao i "objektivnoscu" Haskog tribunala.
Bez obzira na pritiske u medijima, Srbi nikada nece prihvatiti da budu izjednaceni sa nacistima.

mama ludaca

pre 17 godina

Dok slusam zanimljiv i potresan razgovor gdje Vucenic sa gdjom Goricom,razmisljam da li mi mozemo imati neku gdju Hildu.A onda se setim Sonje Karadzic,Marije Milosevic i inih i gubim nadu.POdjednako u moralnu obnovu i u suocavanje sa prosloscu a oboje nam je potrebno kao hleb nasusni.
Jedva cekam film i CD uz film kako ne bismo morali slati pirateriju rodjacima i prijateljima koji veruju da je sva srpska proslost slavna.

marko

pre 17 godina

svaki narod ima neki svoj zig sa kojim se mora nositi. kao sto nemci imaju svoj zig zbog prvog i drugog svetskog rata, hrvati zbog jasenovca, muslimani zbog 11-og septembra, britanci zbog kolonijalnog imperijalzma, amerikanci zbog napadanja suvereneih drzava i okupacije nekih drzava tako i mi se moramo nositi sa onim sto se desilo pre 15 godina. Ja mogu na prste izbrojati narode u svetu koji imaju cistu proslost.

бата

pre 17 godina

Jer, bolja nam je smrt u podvigu, negoli život u sramoti, bolje nam je u borbi smrt od mača primiti, nego pleća naša neprijateljima podati! Umrećemo da živi budemo!

sarma

pre 17 godina

Апсолутно се слажем са идејом.
Друго питање је да ли наведено треба да важи само за немце и србе. Ако се добро сећам, историју прошлости која траје заувек имају и други народи народи са ових простора који се данас представљају искључиво као жртве.

sr

pre 17 godina

Pa i Srbi bi trebali tako da urade. Jedini problem je u tome da srbi nisu jedini "losi momci" i nisu jedini pocinili zlocin i nisu odgovorni za sva zla u ovom svetu.
Mi jednostavno nismo najbolji na svetu, ali nismo ni najgori na svetu. Prihvatanje krivice srpskog naroda drugi samo koriste da operu sebe. Eto to je PROBLEM ! Inace zasto ne, prihvatimo krivicu, idemo dalje...zasto ne?

1 + 1 = 3

pre 17 godina

Ako ima nesto sto me ljuti onda je to ispiranje mozga neistinom. Nema osnova za paralelu "naci Nemacka" - "Srbija 90tih".
Svaka od dve problematike je veoma kompleksna i pre svega razlicita u osnovi. Smatram da su psiholoske posledice, koje smo prinudjeni da snosimo, uzrokovane iskljucivo medijskom hajkom. Koliko se medijska hajka bazira na istini, mozemo da svedocimo svi koji imamo pristup internacionalnoj informaciji. Isticem, da naravno nije sve laz, I takodje da nasa odgovornost postoji - pitanje je MERE.
Drugo, nije li cudno da daleko BROJNIJI i zaista ETNICKI baziran zlocin (godinama ubijana deca, starci-bez selekcije, po logorimau posledicu, u narodima Hr i BiH? Ne nije cudno, jer odgovornost i psh. posledice su razlicite kategorije.
1)osecaj ODGOVORNOSTI celog naroda je utopija, ne moze postoji - jer ne postoje argumenti za pojedinacnu odgovornost.
2)PSIHOLOCKE POSLEDICE po citav narod su realnost - prouzrokovane medijskim ratom ili hajkom.
I dalje zelim da se nadam prestanku zamene dve sustinski razlicite teze.
Svi znamo da 100 puta ponovljena laz postaje istina, pa ja predlazem da se prestane, sa ponavljanjem, bilo ono laz ili istina.
Predlazem iskljucivo prikazivanje ratnih svedocenja sa svih strana, dijalog, statistike i objektivne analize neutralnih strucnjaka - pozvati i inostrane. Budimo mirni i sacekajmo sud zdrave logike. Nema svrhe SILOM iznudjivati odgovornost i pokajanje, uz zdrave argumente zdrave logike, VECINA svakog naroda pocinje spontano da oseca ono sto treba da oseca.
Pa zar neko sumnja da mi u Srbiji to nismo u stanju?
Ali ako se bas hoce, pa nek se namece odgovornost - i Srbija nikad nece u EU, a narod ce nastaviti psiholoski da propada, mesto Srbije zauzece neko drugi - ne verujem da to vecini u Evropi odgovara.
Nadam se da cete objaviti ovaj komentar, buduci da se radi o individualnoj analizi, i da je pise neko ko uopste nije Srbin, nego samo srpski drzavljanin.

Lesa

pre 17 godina

Dobro.Mi jos ne znamo sta se sve desavalo za vreme krvavog pira devedesetih na prostoru SFRJ.Naravno da je poredjenje tih desavanja sa drugim svetskim ratom i holokaustom prilicno nejasno.Da se ne lazemo...Srbija,Crna gora,Hrvatska, Bosna i Slovenija su ucestvovale u ratnim desavanjima devedesetih.Ne radi se tu toliko o medjunacionalnoj mrznji koliko o profiterskom kriminalu koji su osmislili oni koji su taj krvavi pir i izazvali te politicki najodgovorniji za sva ta desavanja.Zato se u Hagu ne sudi narodima vec pojedincima. U ovom slucaju je veoma sumnjiv neciji uporan zahtev za kolektivnom krivicom.U svakom slucaju,Srbija kao drzava treba da bude odgovorna clanica medjunarodne zajednice i omoguci da krivicno bude gonjen svako ko je pocinio zlocin ili nije nista ucinio da se zlocin spreci a mogao je i morao je da ucini.Kazu: Vlast je lepa!Verovatno je tako,ali uz vlast ide i odgovornost.Tako je to.
Ziveli
Lesa

boza Bogdanovic, Bor

pre 17 godina

NEIVNOST BEZ GRANICA
Kod Knjazevcana postoji jedna specificna rec. Za nekoga koji se pravi naivan, a vec je dovoljno star da ne moze biti nevin, kaze se da je NEIVAN. U prevodu to znaci, pravi se lud, glumi naivka i sl. Desetine miliona Nemaca klicali su Hitleru i sa pravim odusevljenjem oblacili uniformu sa kukastim krstevima. Milioni dece, zena i staraca u logorima. Gust crni dim izlazi iz krematorijuma, a NEIVNI Nemci nikako da ukapiraju sta se desava. I onda su se kola slomila. Prvo u Staljingradu, pa na svim ostalim frontovima. Nekoliko hiljada bombardera svakodnevno je u prah i pepeo pretvaralo vece i vaznije gradove Nemacke, zajedno sa celokupnim stanovnistvom. Krug se zatvorio. Ratni pakao vratio se tamo odakle je i krenuo – u Berlin, Hirosimu i Nagasaki. Nemacka je porobljena, raskomadana, smanjena, ponizena i kaznjena, a preko 13 miliona stanovnika je svojom glavom platilo tu avanturu, svoju NEIVNOST i bezrezervno verovanje u Hitlera.
Kinezi kazu da se genijalci uce na tudjim greskama, pametni na svojoj prvoj gresci, a svi ostali na drugoj, trecoj itd. Gde onda drzava Srbija spada, kada ide iz gresku u gresku?! Seselj, Arkan, Sljivancanin i ostale krvopije, “oslobodili” su Vukovar (do poslednje porusene kuce), pobili bolesnike iz bolnice. Milosevicevi generali su granatirali Dubrovnik i Sarajevo, naredili Mladicu da strelja pola Srebrenice, palili, pljackali i proterali stotine hiljada Albanaca, a zverski ubili nekoliko hiljada. Racak je dao “zeleno svetlo” za pocetak bombardovanja, a hladnjaca u Dunavu posluzila je NATO-paktu kao odlicno opravdanje za “koleteralnu stetu” u bombardovanju. Srbija je porazena, ali ne do kraja, jos ima neivnih. Ima vremena, progledace i oni. Steta je samo sto nam vreme uzaludno prolazi. A neuporedivo je veca steta, ako budemo morali da platimo onu cenu, koju su Nemci i Japanci platili da progledaju. Ako nas i to cudo zadesi, i jos nerodjeni unuci ne smeju vam nikada oprostiti vasu NEIVNOST.
Boza Bogdanovic, Bor

DOgnjanovic

pre 17 godina

Jednog ce dana Demokratska Srbija podici spomenik zrtvama nacionalsocijalisticke diktature koje su izgubile zivote na vojnim vezbama sacekusama cistkama saobracajkama bez obzira na nacionalnost versko ili socijalno opredeljenje.

sarma

pre 17 godina

Апсолутно се слажем са идејом.
Друго питање је да ли наведено треба да важи само за немце и србе. Ако се добро сећам, историју прошлости која траје заувек имају и други народи народи са ових простора који се данас представљају искључиво као жртве.

GORAN

pre 17 godina

Prosledite film prvo u Hrvatsku. Da se suoče oni sa svojim ustaštvom i najvećim zločinima u Evropi.Ti zločini
iz 41-45 su izrodili rat 91-95.

Darko

pre 17 godina

Vidim da je većina, što je bilo i za očekivati, skočila na prvu loptu – ”mi nismo isto što i Nemci” ili ”i drugi su krivi”. To uopšte nije poenta ovog projekta! Ko god da je kriv za ratove 90–tih i ko god da je u njima učinio grozne stvari, činjenica ostaje da je srpsko društvo stiglo do tačke uništenog kako javnog tako i privatnog morala. Osećaj krivice (stvarni, umišljeni, natureni ili bilo koji drugi) i što je važnije, osećaj poraza, igraju ogromnu ulogu u tome i bez nekakvog delanja po tom pitanju moralne obnove ne može biti. Bez nje, pak, ostaćemo žabokrečina kakva smo sada. Izgleda da je mnogima ta formula – neka smo žabokrečina, ali barem da se niko ne izvinjavamo - vrlo prirasla srcu.

zdravko

pre 17 godina

Usporediti Srbiju i Njemacku je, nazalost, moguce:
1. Jedan vođa.
2. Općenarodno jedinstvo (kako među običnim narodom tako i među političkom, intelektualnom i umjetničkom elitom).
3. Vrlo slaba opozicija toj "glavnoj" struji.
4. Uvjerenje u vlastitu superiornost nad ostalima
5. Koristenje vlastite manjine na teritoriji susjednih drzava za agresiju na iste.
6. Konc logori, ratni zlocini, masovne egzekucije...
7. Progoni na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Razlika između srpske i njemačke politike iz tih vremena je samo u MOGUCNOSTIMA. Zbog vecih mogucnosti Njemacka je pocinila nemjerljivo veze zlocine i zavila u crno cijeli svijet.

Goran

pre 17 godina

Pitam se kada se stanovnici SAD prevazici kompleks kolektivne krivice za ratove u Panami, Grenadi, Vijetnamu, Iraku i stotine hiljada ako ne i milione nevinih zrtava. Pitam se kada ce stanovnici zapadnih demokratija prevazici kolektivnu krivicu za upotrebu osiromasenog uranijuma u Iraku ili Srbiji koji ce jos stotinama ili hiljadama godina osakacivati i ubijati ljude. Pitam se da li u zapadnim drustvima uopste postoji kolektivna krivica , za recimo potpuno nelegalan napad na SRJ samo pre seadm godina?

Bolje grob, nego rob!

pre 17 godina

Zanimljivo je to "navodnjavanje" na podudarnost nemackih i srpskih zlocina, te izvlaciti uporedne analize uzroka i posledica. Predlazem produkciji B92, da se pozabavi i ulogom Nemacke 1941., kao i 1991. godine u razbijanju Kraljevine Jugoslavije, odnosno SFRJ. Mislim da ce i jedna takva uporedna analiza pokazati veoma zanimljive uzroke i posledice ukrstanja Nemacke i Srpske proslosti.

aaa

pre 17 godina

Pa moram da priznam da je ovo veoma lukavo.Krivi smo,jos samo to da priznamo,i svi srecni i zadovoljni.A ko prizna pola mu se prasta.Samo...sta cemo sa onom drugom neoprostenom polovinom?Do kad da ispastamo?Dok se ne pojavi neki drugi svegresni narod.
Mislim da nije dobro da tako uradimo.Pa necemo valjda tudje komplekse da lecimo?!Sreca sto je statistika neumoljiva:zna se ko je najgori od sve dece i ko je ubio milione sasvim neduznih ljudi.Uz sav trud da svoje tesko breme prebace na nas,oni i dalje ostaju tvorci najvecih zala u istoriji covecanstva:nacizma i kolonijalizma.

Panzer

pre 17 godina

Mnogo je logicnija paralela Nemacke i NDH. A i u vezi rata 91-95, ruke su uprljale sve tri strane. Neko ovde pomenu mogucnosti, slazem se utoliko sto su i oni koji vole da se predstavljaju kao zrtve u tom ratu, kad god bi nadjacali na frontu, zauzeli neku teritoriju, pokazivali bi, bez i jednog jedinog izuzetka, da nista nisu bolji od Srba, cak naprotiv.
Uzgred, koliko je americkih oficira osudjeno za Min-Lao, onaj tunel u Koreji, zverstva u Nikaragvi i Panami, Grenadi i sada u Iraku? Zasto oni koji nam propovedaju te stvari ne priznaju Medjunarodni krivicni tribunal? Slicno postupaju i Francuzi, Britanci. Zasto na sebe ne primene ono za sta nama tvrde da nam je zdravo i preko potrebno?

Istina

pre 17 godina

U svakom slucaju, zlocine ne treba ciniti. Isto tako treba priznati da Zapad ne daje svim ljudskim zivotima i razaranjima imovine jednaku tezinu. Pored Ruande, imate primer i Palestine, Iraka i mozda Iran, ako zaista pukne tikva sledece godine, kao sto se spekulise medijima. Naravno, i mene, kao nekoga kome su kretanja na trzistima odredjenih kompleksnih finansisjkih instrumenta bila veoma naklonjena, najvise brine kako ce se taj prokleti rat odraziti na finansijska trzista i ekonomiju uopste, a i na licnu bezbednost svih nas koji se krecemo po lokacijama koje su veoma atraktivne, kako za turiste, tako i za teroriste. Nek bude mir, pa da mi koji mozemo, lepo nastavimo da uvecavamo svoj kapital, a ostalima takodje sve najbolje!

zzzzz

pre 17 godina

Interesantno je da "obe Srbije", kako ih neko nazva, pozivaju na suočenje sa prošlošću. Samo se razlikuju prošlosti kojih žele da se sećamo. Ja znam za obe prošlosti, ali ljudi u principu zauzimaju izričit stav da je samo njihova istina validna. Zato smo tu gde smo. Nigde.

Beogradjanin iz dijaspore

pre 17 godina

Pitanje: gde su Amerikanci, Britanci i Spanci (pogledajte samo njihovu krvavu istoriju osvajanja kolonija) izgradili memorijalne centre u spomen zlocina koje su pocinili pripadnici njihovih naroda?
Odgovor: Nigde... Svako treba da suoci sa svojim zlocinima, ali SVAKO, pa tek onda da drzi lekcije drugima.

Komsija

pre 17 godina

Na sta se u zivotu fokusiras i kojim mislima opsednes mozak svakog dana - to ces i dobiti u buducnosti u zivotu. Zato ne treba da se osvrcemo na proslost da bi u sebi indukovali negativne emocije poput "osecanja krivice" i sl. Gledajmo u buducnost i razmisljajmo o onome sto zelimo postici u toj buducnost sa uverenjem da je taj pozitivan ishod neminovan. E samo tako mozemo nesto pozitivno uraditi u zivotu, a ne stalno vrteti po glavi negativne emocije.

nikola

pre 17 godina

srbi treba da priznaju svoje zlocine jasno i glasno kad gdje i koliko a ti zlocini se nikako nemogu uporedjivati s nacistickom nemackom ili nacistickom hrvatskom

Misha

pre 17 godina

Nemci su krili svoje zlocine nad Jevrejima od sopstvenog naroda, dok nasi to nisu radili, pa su zato cak imali podrsklu u narodu. Hitler nikada nije javno govorio i pretio ubijanjem Jevreja, dok Seselj jeste. (Zato Jevreji do poslednjeg casa nisu bili nesto posebno zainteresovani da napuste Nemacku, jer su se osecali sigurnim.) Dakle, velika je razlika u odgovornosti izmedju nemackog i naseg naroda, jer Nemci nisu znali a mi jesmo znali za sve posledice nacionalisticke politike.