I Srbi na proslavi Oluje

Obeležavanju godišnjice akcije Oluja ove godine prisustvovaće i Srbi. Oštra osuda napada na povratnike.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 25.07.2006.

11:45

Default images

Godišnjica Oluje u Hrvatskoj obeležava se kao Dan domovinske zahvalnosti, a u Kninu će se u organizaciju obeležavanja tog datuma prvi put uključiti i predstavnici srpske nacionalne manjine, piše Večernji list.

Pomoćnik gradonačelnika iz redova Srba Dragan Jerković kaže da je reč o novoj stranici u odnosima kninskih Hrvata i Srba. "Verujem da će naše učestvovanje u pripremi proslave Dana domovinske zahvalnosti pridoneti razvijanju poverenja i tome da Srbi više neće biti poistovećeni s pobunom i agresijom", izjavio je Jerković.

"Tog dana, 5. avgusta 1995, u mom selu Golubiću ubijena su 32 srpska civila. To je tragičan dan za selo, ali i dan kad je oslobođena Hrvatska, država u kojoj svi živimo. Zato svi treba da ga poštujemo i slavimo, a posebno državni službenici i predstavnici lokalne vlasti" rekao je Jerković, funkcioner Samostalne demokratske srpske stranke.

Obeležavanje Oluje u Kninu trajaće devet dana. Manifestacija počinje 28. jula kulturnim, sportskim i zabavnim programom "Vikend u Kninu", a završava se 5. avgusta, koncertom Marka Perkovića Tompsona, na čijem su repertoaru uglavnom ustaške i antisrpske pesme.

Mesić osudio napade na Srbe povratnike

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić je najoštrije osudio sinoćnje napade na kuće Srba povratnika u Biljanima Donjim, selu kod Benkovca, saopšteno je iz kabineta predsednika. Mesić će večeras telefonom razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o kamenovanju četiri srpske kuće i podmetanju požara u dvorištu jedne od njih, prenela je Hina.

"Ono što je učinila nekolicina izgrednika kamenujući kuće hrvatskih građana srpske nacionalnosti i podmećući požar direktan je napad na proklamiranu politiku suživota i stvaranja uslova za povratak u sigurnosti svih koji su u vreme rata napustili Hrvatsku", piše u saopštenju.

Mesić je zadovoljan pravovremenom reakcijom policije, koja je tokom noći i jutros privela četvoro osumnjičenih da su bacali kamenje na porodične kuće u Biljanima Donjim, kod Benkovca.

Posle kamenovanja kuća, u blizini je izbio i požar u kome su izgoreli suva trava i nisko rastinje, saopštila je zadarska policija.

Pupovac: Zločin iz mržnje

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac osudio je napad na kuće srpskih povratnika u Biljanama Donjim, rekavši da je to "zločin iz mržnje", javila je Hina.

Pupovac je ocenio i da je tome doprinela i zadarska policija time što nije reagovala u ranijim sličnim slučajevima.

"To je zločin iz mržnje. Sramotno je da se tako napadaju žene, deca i starci. Zadarsko zaleđe ne sme više biti crna rupa u Hrvatskoj. To je kao Kosovo", rekao je Pupovac, koji je obišao Biljane Donje zajedno sa poslanikom SDŠ-a Ratkom Gajicom i predstavnikom OEBS-a.

Pupovac je naveo da je o svemu razgovarao sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, šefom države Stjepanom Mesićem i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Kirinom i da je premijer zgranut tim izgredom, a Kirin ogorčen ponašanjem policije u ranijim sličnim slučajevima.

Napadači su, prema saznanjima Pupovca, nekadašnji učesnik sukoba u Hrvatskoj, bivši policajac i maloletna osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: