Bolje bez duvana

31. maj se obeležava kao dan borbe protiv pušenja pod motom "Duvan je smrtonosan u svakom obliku i prikrivenoj formi".

Izvor: B92

Sreda, 31.05.2006.

07:51

Default images

Od svih ljudi koji godišnje umru u Srbiji, tri četvrtine umre od bolesti koje su prouzrokovane duvanom. Svaki drugi muškarac, svaka teće žena i svako četvrto dete puši. Svake godine u svetu umre oko pet miliona pušača, a istraživanja pokazuju da je u 90 odsto slučajeva duvan uzrok raznih vrsta raka.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u nekim delovima evrope broj pušača se velikom brzinom smanjuje, ali u Srbiji se idalje povećava: "U Srbiji, Turskoj i u ostalim zemljama ove regije broj pušača se povećava, nemam tačne brojke, ali on se povećava posebno među ženama i mladima. Znači ovo je rizična grupa u Srbiji i u regionu", kaže dr Dorit Nikan iz SZO-a.

Godišnje se u Srbiji proda oko milion paklica cigareta. Među decom od 13 do 15 godina, 16 odsto devojčica i 15 odsto dečaka svakodnevno puši, a bar jednom je probalo cigaretu 55 odsto mladih.

Iako ključnu ulogu u odvikavanju od pušenja imaju zdravstveni radnici oko 34 odsto lekara i 48 odsto medicinskih radnika su pušači: "Doktori, sestre i zdravstveni radnici imaju ogromnu odgovornost da svojim primerom prednjače. Svaki loš primer treba isticati na najgori mogući način. Bude li se još neka od gledanih emisija pojavila na TV i da voditelj zapali cigaretu i da gost to isto uradi. Bude li se to dešavalo sa ministrima i sa zvaničnicima vlade mi ćemo kažnjavati svakog ko bude nastupao sa takvim primerom", kaže Tomica Milosavljević, ministar zdravlja.

U predhodnom periodu naplaćivana je jedna kazna dnevno za pušenje na nedozvoljenom mestu, a ministar najavljuje da će u narednom periodu kontrola biti pojačana. Cilj ovakvih akcija jeste podizanje svesti među građanima o štetnosti duvana i da se do 2015. prepolovi broj pušača među odraslima.

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, danas i oni koji su studenti i oni koji to nisu,  mogli su besplatno i bez zdravstvene knjižice da provere svoj kapacitet pluća i da razgovaraju sa plumologom.

Povodom svetskog dana bez duvanskog dima, farmaceutska kompanija Glakso Smit Klajn otvorila je do 2. juna telefonsku liniju (011 3030-770 od 16-20 časova) za savete pušačima kako da što bezbolnije ostave cigarete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: