Četvrtak, 09.02.2006.

16:48

Insajder tuži državu

Brankica Stanković je najavila da će zbog ćutanja i kršenja zakona ekipa Insajdera podneti tužbu protiv predstavnika države.

Izvor: B92

Default images

Novinarki B92 i autorki emisije Insajder Brankici Stanković uručena je u Medija centru prestižna nagrada "Jug Grizelj". Ona je nagrađena za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu u službi razvijanja prijateljstva među ljudima i uklanjanja granica među narodima.

Insajder je pokrenuo puno važnih pitanja i tema. Objavljene su mnoge informacije koje su godinama skrivane od javnosti. Ali, javnost nije videla konkretne rezultate Insajdera. Brankica Stanković najavila je da će zbog ćutanja i kršenja zakona ekipa Insajdera podneti tužbu protiv države i njenih predstavnika. Ona je pozvala i druge medije da se priključe takvom vidu borbe.

Nagrada "Jug Grizelj" dodeljuje se od 1991. godine, a ovogodišnji žiri činili su Živorad Kovačević, Dušan Simić, Velimir Ćurgus Kazimir, Antonela Riha i Elena Krstanović. Govoreći u ime onih koji su odlučivali, Velimir Ćurgus Kazimir je ocenio da bi danas više nego ikada trebalo govoriti o pravom i profesionalnom novinarstvu, jer je dobrih primera sve manje: "Kada smo se odlučili za Brankicu Stanković, kao primeru za ono dobro, hrabro i pristojno novinarstvo, nismo imali nikakvih dilema. Osim, možda, što je ove godine već dobila jednu prestižnu novinarsku nagradu. Našu odluku da dodelimo nagradu 'Jug Grizelj' Brankici Stanković samo je još više učvrstila emisija Insajdera posvećena ubistvu u sremskom selu Višnjićevu, emitovana ove godine."

Primajući nagradu Brankica Stanković je rekla da u svakom demokratskom društvu istraživačko novinarstvo ostavlja ozbiljne posledice i dovodi do društvenih promena, ali da u Srbiji nije tako. Ona je ocenila da vlast pribegava skrivanju informacija štiteći sopstvene i interese pojedinaca i upozorila da država krši i ne primenjuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama, zbog čega će ekipa emisije Insajder tužiti državu: "To znači, evo navešću ministra policije Dragana Jočića kao primer, ukoliko ponovo ne odgovori na naša pitanja ili nam ne dostavi zapisnik sa sastanka koji je održan u kabinetu ministra policije sa prvooptuženim za ubistvo premijera Srbije Miloradom Ulemekom Legijom moraće na sudu da objasni zbog čega smatra da je to državna tajna. Naš posao će biti da kao novinari na sudu dokažemo da je to informacija od javnog interesa i da na taj način dobijemo odgovor na to važno pitanje, jer mislimo da kao novinari, a pre svega kao građani Srbije na to imamo pravo. Nas koji radimo Insajder na to dodatno obavezuje i nagrada koja nosi ime 'Jug Grizelj', a koja se dodeljuje za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu."

Brankica Stanković se bavi novinarstvom deset godina. Dobitnica je Bronzane masline za film "Tragom Ratka Mladića" na međunarodnom festivalu u Baru, nagrade NUNS-a "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost, a u anketi lista Status u kojoj je učestvovalo više od 100 novinara, proglašena je za najboljeg novinara 2005.

Čestitka Međunarodnog novinarskog centra

"U ime Međunarodnog novinarskog centra (ICFJ), želeo sam da ti najsrdačnije čestitam na nagradi Jug Grizelj za ovu godinu. Na osnovu onoga čemu smo svi mi u ICFJ prisustvovali tokom tvoje nedavne posete Americi, nagrada je otišla u prave ruke, jer si i ovde stekla jako puno prijatelja zadržavajući svoje profesionalno stajalište", stoji u čestitki Pitera Grejvsa, izvršnog potpredsednika te ugledne organizacije iz Vašingtona.

Grejvs u poruci kaže da zna da je balkanski region i okruženje veoma teško za novinare, tako da je ovakvo isticanje zaista za divljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: