"Da li neko ima plan?"

Dokumentarni film "Da li neko ima plan?" koji se bavi pitanjem budućeg statusa Kosova premijerno je prikazan u Dvorani kulturnog centra.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2006.

08:56

Default images

I pored toga što su u filmu sukobljeni stavovi političara i analitičara iz regiona, glavni junaci filma su obični ljudi, koji onima koji odlučuju postavljaju pitanja o svojoj budućnosti.

Film "Da li neko ima plan?" pokušaj je da se običnim ljudima pruži prilika da razmene mišljenja, a političarima priliku za virtuelni dijalog, kažu u Balkanskoj istraživačkoj mreži. Stoga se u filmu nalaze ljudi sa Kosova, iz Srbije, Bosne i Makedonije, koji postavljaju pitanja o svojoj budućnosti Borisu Tadiću, Bajramu Kosumiju, Hašimu Tačiju, Sorenu Jesenu Petersenu, Nikolasu Bernsu, Havijeru Solani i mnogim drugima.

U Balkanskoj istraživačkoj mreži kažu da su pokušali da prikažu neizvesnost i sumnje koje muče stanovnike širom regiona, ali i da sa žarom očekuju kritike ekstremista: "Ukoliko me ovde budu optuživali da sam naklonjenma kosovskim Albancima, a moju koleginicu u Prištini, Jetu Džaru, da je prosrpski orjentisana, onda ću smatrati samo napravili dobro izbalansiran film", Dragana Nikolić-Solomon, direktorka Balkanske istraživačke mreže.

Najviše reakcija na premijeri izazvale su izjave Sorena Jesena Petersena, koji je pokušao da umanji uzoke i posledice 17. marta 2004, ističući da je sistematsko nasilje organizovala i Srbija devedesetih godina XX veka i Bajrama Kosumija koji kaže da tokom tih nereda nije spaljena nijedna srpska crvkva, osim onih izgrađenih u vreme Miloševićeviog režima. Ili Vladike Aartemija koji tvrdi da će Srbi jednoga dana ponovo osloboditi Kosovo.

Film je svoju premijeru imao u Londonu, a nakon Beograda, biće prikazan i u Prištini, Sofiji, Skoplju i Sarajevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: