Kiseli kupus kao lek

Leskovac -- Kiseli kupus ima dosta metanamin-hidrorodanina, koji može biti efikasna supstanca protiv pričjeg gripa, smatraju leskovački istraživači.

Izvor: B92
Podeli

Čini se da se panika oko ptičijeg gripa smirila. Iako ni najpoznatije svetske farmaceutske kompanije još nemaju pouzdan lek za ovu bolest, stručnjaci DCA laboratorije iz Leskovca, efikasnu prevenciju pronašli su u srpskoj kuhinji.

Kiseli kupus bi neki kandidovali za srpski brend - ekonomski rodoljubi reći će da je to jako ukusna, prirodna i zdrava hrana u toku zime. Ali, novina je da se kiseo kupus može koristiti kao lek protiv ptičijeg gripa. Kako tvrde istraživači DCA, supstance iz kiselog kupusa slabe virus, i omogućavaju imunom sistemu bržu reakciju. Oni to zovu efekat imunske oluje.

"Ključna stvar je da kiseli kupus ima dosta metanamin-hidrorodanina u odnosu na druge namirnice", kaže Ivica Stojanović, vođa istraživačkog tima.

Nutricionisti već decenijama zagovaraju zdravu hranu koja leči. A Leskovčani poznati po paprikama, sada promovišu kupus. Stojanović kaže da je u Južnoj Koreji 11 od 13 pilića preživelo uz redovnu ishranu kiselim kupusom. Specijalisti za zarazne bolesti, međutim, nisu upoznati sa novim dostignućima, skeptični su po tom pitanju i uzdržavaju se od komentara. Samo napominju da se svaki novi lek mora detaljno i zvanično ispitati.

Dr Eleonora Gvozdenović, specijalista za zarazne bolesti kaže da neka nova supstanca može da se registruje kao pomoćno, ili osnovno lekovito sredstvo, ali da o toj supstanci iz kiselog kupusa ne može ništa da kažem.

Tradicija je da se u novembru ostavlja kiseli kupus. Na pijacama je gužva, ali o vrednosti kupusa kao leka mogu da prosuđuju samo imunolozi.

Razno

Na današnji dan, 24. maj

1543 - Umro je poljski astronom Nikola Kopernik, tvorac heliocentričnog sistema i osnivač moderne astronomije, autor dela "Kruženje nebeskih tela". Svojim

Razno četvrtak 24.05. 00:00 Komentara: 0

Na današnji dan, 23. maj

1430 - Zarobljena je Jovanka Orleanka i predata Englezima, koji su je potom izveli na crkveni sud i 1431. osudili na smrt i spalili na lomači. 1498 - Na lomači

Razno sreda 23.05. 00:00 Komentara: 1

Na današnji dan, 22. maj

1455 - Bitkom kod Sent Albansa u Engleskoj je počeo 30-godišnji "Rat dveju ruža" između dinastija Lankaster (Lancaster) i Jork (York). 1813 - Rođen je

Razno utorak 22.05. 00:00 Komentara: 0
strana 1 od 1537 idi na stranu