Španija legalizovala gej-brakove

Parlament Španije danas je usvojio zakon kojim se homoseksualnim parovima dozvoljava sklapanje brakova.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2005.

11:59

Default images

Zakom je tim parovima dozvoljeno i usvajanje dece. Španija je četvrta zemlja na svetu, posle Holandije, Belgije i Kanade, koja je legalizovala brakove supružnika istog pola. "Istina je da su homoseksualci manjinu, ali njihov trijumf je trijumf svih, njihova pobeda čini naše društvo i nas sve boljim", rekao je premijer Španije Hose Luis Rodriges Sapatero.

Parlament je usvojio i izmene zakona o brakorazvodnim parnicama, čime je bračnim parovima koji žele da se razvedu ta procedura znatno ubrzana i olakšana. Izmenama se ukida obaveza prethodnog fizičkog odvajanja pre pokretanja brakorazvodne parnice, a bračni parovi više nisu obavezni da navode razloge za razvod. Takođe, prvi put su pravno regulisana jednaka prava starateljstva za oba roditelja.

Jerusalim: Dvijica izbodena na gej paradi

Ma danas održanoj gej paradi u jerusalimu, dvojicu učesnika parade izbo je nožem ultra-ortodoksni Jevrej, saopštila je izraelska policija.

Grupa demonstranata pokušala je da spreči gej paradu, četvrtu po redu u Jerusalimu, a incident se dogodio dok je policija razdvajala dve grupe. Portparol policije Jerusalima Šmuel Ben-Rubi izjavio je da je čovek, za koga se pretpostavlja da je izbo nožem dvojicu učesnika parade, uhapšen sa još devetoro demonstranata.

Nadležni organi pokušavali su da spreče održavanje gej parade u gradu koji svetim smatraju mislimani, hrišćani i Jevreji, zbog straha od mogućih sukoba. Međutim, vrhovni sud Izraela odobrio je odrzavanje marša homoseksualaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: