Kanada legalizovala gej brakove

Kanadski parlament izglasao je zakon kojim se sklapanje brakova istog pola priznaje i izjednačava s klasičnim bračnim zajednicama

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2005.

10:29

Default images

Na taj način, Kanada je posle Holandije i Belgije postala treća država na svetu u kojoj je legalizovano sklapanje brakova među supružnicima istog pola. Stavljanjem na glasanje kontroverznog zakona manjinska vlada premijera Pola Martina dobila je podršku ne samo većine poslanika sopstvene Liberalne stranke, nego i separatističkog Kvebečkog bloka i Nove demokratske partije.

Protiv su glasali poslanici opozicione Konzervativne partije, koja se izričito protivi zakonskom skrnavljenju klasičnog braka.

Izglasani zakon omogućava ista prava svim građanima na civilno venčanje odnosno sklapanje brakova u opštinama i sudovima širom Kanade. Međutim, nijedna religijska zajednica nema obavezu da taj zakon ispoštuje obredima crkvenih venčanja, tim pre što se Katolička crkva, većina protestantskih i drugih crkava protivi brakovima među pripadnicima istog pola. Jedina crkva koja nije protiv takvih brakova u Kanadi je Ujedinjena kanadska crkva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: