Nivo Tamiša porastao

Nivo Tamiša kod Jaše Tomića u poslednja 24 sata porastao je za 14 centimetara, saopštio Republički krizni štab.

Izvor: B92, Beta

Petak, 27.05.2005.

15:47

Default images

Nivo poplavnog jezera u tom mestu smanjio se za četiri centimetra, a u funkciji su dva nizvodna proseka dok se ostali proseci za sada neće otvarati zbog porasta nivoa vode u donjem toku Tamiša. Krizni štab takođe je saopštio da su generalna linija odbrane od poplava i "lokalizacioni nasipi" stabilni i da na njima nije potrebno intervenisati.

Situacija je stabilna u područjima u opštinama Žitište i Plandište dok je nivo vode u jezeru kod Međe manji za dve santimetra. "Vodostaji na Begeju uzvodno od Topolovca u manjem su porastu, a nizvodno u manjem opadanju, što omogućava nesmetano ispuštanje vode iz poplavnog jezera kroz prosek nasipa kod Srpskog Itebeja. Vodostaji u kanalu Dunav-Tisa-Dunav su u stagnaciji i manjem opadanju", stoji u saopštenju.

Učenici i građani skupili pomoć

Sutra će iz Smedereva u Jašu Tomić krenuti konvoj humanitarne pomoći koju su za stanovnike tog vojvođanskog sela prikupili učenici osnovnih i srednjih škola i građani.

Učenici su prikupili namirnice, oko 5.000 litara flaširane pijaće vode i sredstva za higijenu. Štab je prikupio oko 22 tone prehrambenih namirnica, zatim sredstva za higijenu i 13 tona balirane stočne hrane. Akciji se pridružila i opštinska organizacija Crvenog krsta koja će sutra ugroženom stanovništvu odneti bojlere na gas, okiten creva za vodovod, porculanske i plastične kade, štof, obuću i odeću.

Ugroženima od poplava u Banatu stigla je pomoć i iz Nemačke. U okviru akcije koju su pokrenuli Narodna kancelarija predsednika Srbije i B92, humanitarna organizacija ASB dopremila je u Jašu Tomić hranu, lekove i vakcine u vrednosti od milion i šesto hiljada dinara.

Predstavnik ASB Nemačka, Volfgang Raška, simbolično je predao lokalnom štabu za odbranu od poplava i digitalni fotoaparat, koji bi trebalo da koristi u popisu štete koju je načinio nabujali Tamiš.

Štete u kruševačkoj opštini 20 miliona dinara

Poplave u kruševačkoj opštini pričinile su materijalnu štetu u 34 naseljena mesta u iznosu od 20 miliona dinara, ustanovila je opštinska komisija za procenu štete od poplava.

"Poplave su oštetile poljoprivredne površine na ukupnom prostoru od 660 hektara, zatim mostove, puteve i objekte", saopštio je zamenik predsednika opštine Kruševac i predsednik Štaba za procenu štete od poplava Saša Anđelković. On je naveo da je procena situacije na terenu urađena prema preporuci Ministarstva poljoprivrede, kako bi se ispoštovala sva pravila i ostvarilo pravo na nadoknadu.

Anđelković je rekao i da je Komisija sav posao završila za desetak dana pa očekuje da će i sredstva za nadoknadu štete stići blagovremeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: