Drugi krug lokalnih izbora

Informacije o nepravilnostima prate današnji drugi krug lokalnih izbora u Makedoniji.

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 27.03.2005.

11:26

Default images

Građani Makedonije glasaju za izbor 57 gradonačelnika, posle prvog kruga izbora, održanog 13. marta, koji je bio obeležen nizom ozbiljnih nepravilnosti. U prvom krugu je izabrano 18 gradonačelnika, javlja AP. Vrhovni sud Makedonije je naredio ponavljanje prvog kruga izbora na 33 biračka mesta, u 10 opština, uključujući Skoplje i Tetovo.

Opozicija, ujedinjena iza nezavisnog kandidata za gradonačelnika Trifuna Kostovskog, tvrdi da je vladajuća koalicija u prvom krugu, održanom pre dve sedmice, lažirala izborne rezultate.  

Problema s rezultatima prvog kruga glasanja bilo je i u zapadnoj Makedoniji s većinskim albanskim stanovništvom pa je opoziciona Demokratska stranka Albanaca pozvala pristalice na bojkot drugog kruga.

Oko četiri stotine stranih promatrača OEBS-a i Saveta Evrope ocenili su da je prvi krug lokalnih izbora u Makedoniji protekao mirno, ali uz ozbiljne nepravilnosti u nekim regionima.

Strani posmatrači registrovali su grupno glasanje i nedozvoljeno punjenje biračkih kutija u Lipkovu, tetovskom regionu i Aračinovu, gde žive etnički Albanci, i u skopskoj opštini Šuto Orizari, koje naseljavaju pretežno Romi.

Nevladina organizacija MOST, koja je imala oko 4.000 posmatrača, u izveštaju je navela da su izbori bili mirni, ali i da su registrovane brojne nepravilnosti kao što su nedozvoljeno punjenje biračkih kutija, glasanje u grupi i prisustvo naoružanih lica na biračkim mestima, pretežno u zapadnom delu Skoplja i u opštini Šuto Orizari.

Zapadni diplomati upozorili su Makedoniju da će opštinski izbori biti ključan test sposobnosti te zemlje da primeni zapadne standarde i važan element u njenom približavanju Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: