Uklonjena spomen-bista Đure Jakšića

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2004.

16:28

Default images

Odlukom crkvenih vlasti, iz porte bivše crkve na Liparu uklonjena je spomen bista Đure Jakšića, nakon 70 godina.

Prvi su reagovali članovi udruženja "Liparski dani", koje neguje uspomenu na našeg velikog pesnika i slikara. Predsednik izvršnog odbora ovog udruženja, Miroljub Pavlović, za B92 kaže da je iguman manastira već duže vreme negodovao zbog biste i optužuje ga kao inicijatora uklanjanja spomenika.

"Pomenuti iguman je već duže vreme insistirao da se taj spomenik ukloni odatle, uz tvrdnju da mu tu nije mesto. Po njegovom mišljenju, Đura Jakšić je bio razvratnik. Spomeniku je porušen na jedan krajnje neodgovoran i vandalski način", kaže Pavlović.

Zvaničnih informacija o celom slučaju još uvek nema, a nadležni kažu da će se sve razjasniti u četvrtak, za kada je zakazan sastanak kod načelnika okruga kome će prisustvovati i predstavnici šumadijske eparhije.

Đura Jakšić je u ovom kraju sredinom 19. veka radio kao seoski učitelj, a mesto gde mu je podignuta spomen-bista ovekovečio je čuvenom pesmom "Na Liparu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: