Varadi: Jokićevo priznanje ne utiče na tužbu protiv SCG

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2003.

19:22

Default images

Priznanje krivice admirala bivše JNA Miodraga Jokića za bombardovanje Dubrovnika neće imati uticaja na tužbe Hrvatske i Bosne i Hercegovine protiv SCG, ocenio je Tibor Varadi, šef ekspertskog tima pravnika koji zastupaju Srbiju i Crnu Goru pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. "Slučaj admirala Jokića praktično nema nikakav uticaj na tužbe Hrvatske i BiH protiv SCG pred Međunarodnim sudom pravde. Spor koji se vodi između država je spor na znatno užem i specifičnom terenu i jedino je pitanje da li je bilo genocida. U slučaju Jokić nema reči o genocidu, već o kršenju zakona i običaja ratovanja", rekao je Varadi agenciji Beta.

Naveo je da je jedna od "linija odbrane" SCG činjenica da je SRJ nastala 27. aprila 1992. godine, a tragični događaji u Dubrovniku desili su se u decembru 1991. godine. Penzionisani admiral JNA Miodrag Jokić priznao je juče pred Haškim tribunalom da je kriv za ratne zločine u Dubrovniku 1991. godine, za koje je optužen.

Prema rečima Varadija, u slučaju da neko od optuženih pred Haškim tribunalom bude osuđen za genocid, to će svakako imati uticaja na spor Hrvatske i BiH protiv SCG. " Po njemu, ishod suđenja Slobodanu Miloševiću može imati uticaja i na sporove Hrvatske i BiH protiv SCG. "Treba dokazati da je bilo genocida, da su ga vlasti u Beogradu planirale, da je etničko čišćenje činjeno sa namerom. Ali, ta namera je vrlo, vrlo teško dokaziva", ocenio je Varadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: