Sreda, 16.10.2002.

21:52

"Srbija srlja u neviđenu političku krizu"

Izvor: B92

Default images

Posle odluke Saveznog ustavnog suda da u Skupštinu Srbije bude vraćeno 45 poslanika Demokratske stranke Srbije, a potom i najave DOS da tu odluku neće sprovesti u delo, lider DSS Vojislav Koštunica upozorava da Srbija srlja u do sada neviđenu političku krizu. Savezni ustavni sud u sredu je jednoglasno usvojio privremenu meru kojom je omogućen "nesmetan rad poslanicima Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije". Ta mera će važiti do konačne ocene ustavnosti i zakonitosti odluke Administrativnog odbora o oduzimanju svih 45 mandata stranci. Sudija-izvestilac Veselin Lekić rekao je da se privremenom merom omogućava nesmetan, legalan i legitiman rad Skupštine Srbije u skladu sa izraženom narodnom voljom. "Ocenio sam da bi izvršenjem osporenih akata i radnji mogle nastupiti neotklonjive štetne posledice i to onemogućavanjem legalno izabranim poslanicima da obavljaju svoju poslaničku funkciju i promenom sastava Skupštine u odnosu na onaj koji je proistekao iz izbora održanih 23. decembra 2000. godine. Time bi bila narušena slobodno izražena volja građana, a promena sastava Skupštine koja bi nastupila kao posledica izvršenih radnji i akata mogla bi da utiče na ustavnost i zakonitost rada Skupštine Srbije", rekao je on.

Posle odluke Saveznog ustavnog suda, lider DSS Vojislav Koštunica je najavio povratak poslanika DSS u Skupštinu rekavši, da njihovi mandati ne mogu biti oduzimani po "nečijem ćefu". "Za taj postupak mora biti utvrđena odgovornost, kao i odgovornost za dešavanja na drugom krugu predsedničkih izbora. Naravno da će se zato poslanici DSS vratiti u poslaničke klupe, ali neka niko zbog toga ne pomisli da će stvar zbog toga 'leći'. Neće, jer činjenica da je neki predmet vraćen ne poništava činjenicu da on bio otet. Videćemo šta će se dalje događati i da li je i koliko javnost spremna da to trpi", kaže Koštunica.

Sednica Skupštine na kojoj će biti raspravljano o izmenama Zakona o izboru predsednika zakazana je za petak. Šef Poslaničkog kluba DOS Čedomir Jovanović izjavio je da će zasedanje početi konstatovanjem odluke Administrativnog odbora o prestanku mandata 45 poslanika DSS. "Mislim da je neizbalansiranim odnosom Savezni ustavni sud povukao mnogo više politički, nego pravni potez i da stoga i naš odgovor ne može biti drugačiji. To znači da mi nećemo sprovesti odluku SUS, već ćemo sačekati stav republičke institucije koja je nadležna za ta pitanja i potom ga u potpunosti uvažiti", kaže on.

Predsednik Administrativnog odbora Skupštine Boško Ristić, u čijoj nadležnosti su poslanički mandati, kaže za B92 da taj odbor nema nikakvu obavezu da postupa po odluci Saveznog ustavnog suda, jer ona nije objavljena u "Službenom glasniku". "Sud nije odlučivao o ustavnosti i zakonitosti odluke, već je sprečio njeno dalje izvršavanje, a to nastupa onog momenta kada 'Službeni list' bude prosleđen svim građanima SRJ. Moje mišljenje je da je SUS prekoračio svoja ovlašćenja i da se meša u suverena prava Srbije, jer samo Ustavni sud Srbije može da odlučuje o zakonima koji se odnose na funkcionisanje institucija Srbije. Na taj način, SUS je ispolitizovao svoju odluku i uključio se u izbornu kampanju jedne političke stranke", kaže Ristić.

Predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić ocenio je da je dobro što SUS nije doneo konačnu odluku u vezi sa oduzimanjem 45 mandata DSS, ali da nije dobro što je time prihvatio nadležnost da odlučuje u tom slučaju. Vučetić je rekao da, prema članu 128. Ustava Jugoslavije, SUS ne može biti nadležan za ustavne žalbe ako postoji drugi oblik pravne zaštite. "Takva pravna zaštita upravo je garantovana Zakonom o izboru narodnih poslanika i Ustavom Srbije i to pred Vrhovnim sudom, ili, ako je reč o nepreciznom ili nepotpunom zakonskom rešenju, pred Ustavnim sudom Srbije", rekao je Vučetić.

Na najave da odluka SUS neće biti sprovedena, Vojislav Koštunica odgovora: "Ne bih se u ovom trenutku obazirao na izjave pojedinaca koji kažu da tu odluku neće sprovesti. Zna se ko sprovodi odluke, a takve izjave mi deluju neverovatno i možda se radi o pogrešno prenetim izjavama ili potpunom nerazumevanju. Ako su te izjave tačne, onda mogu reći da Srbija srlja u veću krizu nego što je iko mogao da zamisli", rekao je Koštunica.           

Poslanici će u petak raspravljati i o izmenama Zakona o izboru predsednika Srbije. Čedomir Jovanović kaže su te izmene Zakona uskladjene s predlogom CESID o izboru predsednika, prema kom je potrebno da više od 50 odsto birača izađe u prvom, ali ne i u drugom krugu. "Mi smo društvo u tranziciji, potrebni su nam aktivni građani u političkom životu i smatramo da bi bilo veoma opasmo za Srbiju ako bi u potpunosti bio ukinut taj cenzus i sudbina društva bila prepuštena nekolicini izuzetno ambicioznih ili velikoj većini nezainteresovanih ljudi za onu vrstu politike koja je često dominantna u našem političkom životu. Cenzus iz drugog kruga se briše, što znači da će predsednika izabrati onoliko građana koliko izađe na birališta i to je maksimum koji smo u ovom trenutku mogli da učinimo kako bismo uklonili sistemske prepreke koje su se pokazale kao nepremostive posle prvog izbornog ciklusa", kaže Jovanović.

Vojislav Koštunica je izjavio da je njegova stranka podnela prigovor Republičkoj izbornoj komisiji da utvrdi tačan broj birača u Srbiji i, prema tome, da li je drugi krug predsedničkih izbora uspeo. DSS će, zbog obaveze prema glasovima 2 miliona gradjana Srbije, "isterati stvari do kraja". Iako je ocenio da su do promene Ustava moguća samo polovična rešenja zakona o izboru predsednika, Koštunica je ostavio mogućnost da se kandiduje na ponovljenim izborima. Upitan da li će poslanici DSS ipak glasati i za te polovične promene, Koštunica je odgovorio: "Sva ta pitanja su otvorena zbog našeg prigovora i našeg načelnog stava i zbog prave poplave neverovatnih poteza, više se ne može znati šta će nekome pasti na pamet", kaže Koštunica. On naveo je da je njegova stranka uputila pismo sindikatima i strukovnim organizacijama u kom ih obaveštava o dogadjajima vezanim za drugi krug  izbora. Upitan da li je to možda uvod u proteste i da li bi ih DSS podržao, Koštunica je rekao da ne razmišlja tako daleko, već da su te organizacije obaveštene jer su valjani izbori u interesu cele demokratske javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: