Petak, 26.04.2002.

20:00

OJDANIC IZJAVIO DA NIJE KRIV

Izvor: B92

Default images
Bivsi nacelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije, general u penziji Dragoljub Ojdanic, u petak je pred Haskim tribunalom odbacio optuzbe za ubijanje i proterivanje Albanaca sa Kosova od januara do juna 1999.

Ojdanic je izjavio "nisam kriv" na svaku od 5 tacaka optuznice koja ga tereti za deportacije, nasilno preseljenje, ubijanje i progon na politickoj, rasnoj ili verskoj osnovi. Na prvom pojavljivanju Ojdanica pred Tribunalom, koje je trajalo manje od 15 minuta, optuzbu je zastupala glavni tuzilac Karla del Ponte. Ojdanica zastupaju 3 advokata, a to su Tomislav Visnjic, Vojislav Selezan i Piter Robinson. Prvi statusni pretres bice odrzan 21. juna.

"Odbrana Dragoljuba Ojdanica ocekuje da Tuzilastvo izdvoji bivseg nacelnika Generalstaba iz Milosevicevog slucaja", kaze u izjavi za B92 Selezan. Prema njegovim recima, moze se ocekivati odluka Suda o zajednickom sudjenju Ojdanicu i Nikoli Sainovicu. Visnjic je, u izjavi za Radio B92 pre izlaska Ojdanica pred sud, rekao da ce tok sudjenja zavisiti od Tuzilastva. "Zavisi da li ce Tuzilastvo traziti razdvajanje postupka od onog protiv Milosevica, za pocetak, sto bi izgledalo dosta logicno, da li ce to kasnije Sudsko vece da odobri, pa tek onda da razmisljamo kada ce da pocne sudjenje. Mi ocekujemo da nam Tuzilastvo dostavi prateci materijal uz optuznicu, a kasnije cemo najverovatnije podneti zahtev za reciprocno obelodanjivanje materijala, prema tome, ocekujemo da nam Tuzilastvo zaista dostavi nesto na osnovu cega tereti Ojdanica", kaze Visnjic. On je precizirao da je pozivanje na mnogobrojne razgovore sa evropskim zvanicnicima samo jedan deo strategije odbrane.

"U odbrani cemo koristi sve dokaze koji nam budu dostupni, ukljucujuci razgovore koje je Ojdanic obavljao s predstavnicima drugih drzava. Ne znam zasto je posebno istaknut general Klark, ali cekamo od Tuzilastva neki ozbiljniji materijal", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: