Reagovanja na izjave Seselja o novinarima

Izvor: B92

Nedelja, 13.02.2000.

20:59

Default images
I u nedelju je vise opozicionih stranaka kao i organizacija za ljudska prava i novinarskih udruzenja reagovalo na pretnje potpredsednika Srbije Vojislava Seselja upucene novinarima na konferenciji za stampu u cetvrtak.

Srpski pokret obnove ocenio je da je Srbija dovedena u "cetvrtu fazu terorizma, koja ima za cilj da zemlju vrati u tridesete godine 20. veka, u vreme Staljinove strahovlade i fizicke likvidacije miliona ljudi", prenosi Fonet. "Svi koje je Staljin poubijao ili strpao u logore, prethodno su proglaseni za izdajnike i spijune", podseca SPO. U saopstenju se navodi da "prva faza ogoljenog bezakonja, terora i terorizma pocinje Osmom sednicom tadasnjeg Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije", kada, kako navodi SPO, "Slobodan Milosevic oblaci odelo zestokog srpskog nacionalizma i predstavlja se kao branilac Kosova i cele nacije". "Jedan komunista u laznim haljinama 'novog Karadjordja', postaje diktator", ocenjuje SPO. "Druga faza", prema stavu SPO, pocinje u vreme raspada bivse Jugoslavije i u vreme kada "na politicku pozornicu stupa njegova supruga, formirajuci generalsko komunisticku stranku, a Vojislav Seselj se koristi kao 'cetnik', koji je, toboze zbog odbrane nacije, branilac komunizma i petokrake". "U toj drugoj fazi, pod parolom stvaranja velike Srbije, pri cemu Seselj prividno vuce kola nesrece, Milosevic u Srbiji formira policijski aparat i dolazi do neraskidive sprege izmedju nekih 'eskadrona smrti' u policiji i 'eskadrona smrti' izvan policije, ali pod njenom kontrolom. Dolazi do preplitanja vlasti i mafije", konstatuje SPO. Kao pocetak "trece faze" SPO navodi 24. mart 1998. godine, kada su, kako se istice, "Slobodan Milosevic i njegova supruga Mira Markovic sklopili zvanicnu koaliciju sa Vojislavom Seseljem", a svojom politikom, godinu dana kasnije, "Srbiju podveli pod NATO bombe". "Cetvrta, sadasnja faza, pocinje 3. oktobra prosle godine, kada u organizovanom aktu drzavnog terorizma, pri pokusaju ubistva predsednika SPO, bivaju ubijena cetvorica funkcionera ove vodece opozicione stranke", navodi se u saopstenju, i dodaje: "Rezim u ovoj fazi seje smrt, teror, bezakonje i strah, porucujuci svakom ko nece bednu i od sveta izolovanu Srbiju da ce biti oznacen za NATO placenik, izdajnik i terorista".

Demokratska stranka Srbije zatrazila je od predsednika Vlade Srbije Mirka Marjanovica da se odredi prema pretnjama koje je potpredsednik Vlade Vojislav Seselj uputio nezavisnim medijima i novinarima koji rade za ta glasila. U saopstenju DSS-a navodi se da Marjanovic, medjutim, "ne oseca odgovornost za ponasanje svojih podredjenih", kao ni za politiku koju vodi njegova Vlada.

Demohriscanska stranka Srbije optuzila je vlasti da na svaki nacin pokusavaju da uguse nezavisne medije u Srbiji. "Spreciti da istina o porazavajucim rezultatima politike rezima (jugoslovenskog predsednika) Slobodana Milosevica dodje do gradjana Srbije, postala je osnovni zadatak resornih ministarstava Srbije i SRJ. U ostvarivanju tih ciljeva oni kao sto su i najavili nece birati sredstva", navodi se u saopstenju DHSS. Ta stranka je ocenila da je najbolji odgovor pritiscima vlasti - zajednicki nastup na izborima u okviru demokratske opozicije i demokratska smena vlasti.

Koalicija "Sumadija" ocenila je da su poslednje izjave celnika SRS Vojislava Seselja i Aleksandra Vucica "poziv na linc svih politickih neistomisljenika" i zatrazila da se toj stranci zabrani rad. "Prema Zakonu o politickim organizacijama zahtevamo da se odmah izrekne privremena mera zabrane rada SRS", a pred nadleznim sudovima povede postupak protiv lica koja su izrekla pretnje i protiv Srpske radikalne stranke i da im se izrekne adekvatna kazna, istice se u saopstenju Koalicije Sumadija, javlja Beta.

Medjunarodna Helsinska federacija za ljudska prava i Helsinski odbor za ljudska prava u Srbiji pozvali su u nedelju javnog tuzioca da preduzme zakonske mere protiv Vojislava Seselja zbog pretnji koje je uputio srpskim medijima i civilnim organizacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: