7. godišnjica smrti Zorana Đinđića

Članovi porodice i državni zvaničnici položili su u Beogradu cveće i vence na grob ubijenog premijera Srbije Zoran Đinđića.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 12.03.2010.

11:33

Default images

Do Đinđićevog groba u Aleji zaslužnih na Novom groblju zajedno su došli supruga Ružica i sin Luka Đinđić, predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, potpredsednik vlade Božidar Đelić i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

I pored snega i hladnog vremena i ove godine veliki broj poštovalaca Zorana Đinđića u tišini se okupio na Novom groblju kako bi odali počast premijeru. Sedam godina od ubistva najpre su polaganjem venaca obeležili supruga Ružica i sin Luka u pratnji predsednika Srbije Borisa Tadića.

Vence i sveće na grob su položili i premijer Cvetković kao i sadašnji i bivši ministri, predstavnici DS-a, G17 Plus i SPO-a, ali i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Građani su dugo čekali redu u Aleji zaslužnih. Mnogi su organizovano dolazili iz svih krajeva Srbije.

Venac je položen i na mesto gde je premijer Zoran Đinđić ubijen. Kod spomen ploče cveće su položili članovi Vlade predvođeni Mirkom Cvetkovićem.

Počast su odali i Bivši predsednik Vlade Srbije Zoran Živković i članovi njegovog kabineta Predstavnici omladine DS-a došli su u organizovanoj povorci od Vukovog spomenika, a građanima koji su im se pridužili delili su bele ruže i sveće.

Na Novom groblju je dugačka kolona građana, koji čekaju da odaju poštu Đinđiću.

Povodom godišnjice ubistva prvog demokratskog premijera Srbije, juče je na Pravnom fakultetu u Beogradu održana tribina.

Đinđić je pre sedam godina u 12.25 časova pogođen sa dva metka, u stomak i leđa, iz snajperske puške, u atentatu koji su organizovali pripadnici Jedinice za specijalne operacije i zemunskog klana.

Ubrzo je, posle operacije, preminuo u Urgentnom centru Srbije.

Vlada Srbije je posle vanredne sednice saopštila da je premijer preminuo i da su, na osnovu Ustava Srbije, stvoreni uslovi da se proglasi vanredno stanje, što je učinila vršiteljka dužnosti predsednika Srbije Nataša Mićić.

Atentat na premijera izvršen je iz zgrade Zavoda za fotogrametriju, koja se nalazi u Ulici admirala Geprata 14, u neposrednoj blizini zgrade Vlade Srbije.

Na premijera je pucao pripadnik Jedinice za specijalne operacije Zvezdan Jovanović, koji je, kao i Milorad Luković Legija, za ubistvo premijera pred Specijalnim sudom osuđen na 40 godina zatvora. Tu presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije.

Ubistvo premijera osudili su svi stranački lideri, političke i nevladine organizacije, diplomate zemalja EU i SAD, naglašavajući da su "ubice želele da zaustave reforme koje je Đinđić beskompromisno sprovodio posle pada Miloševićevog režima".

Ko je bio prvi demokratski premijer Srbije

Sedam godina od smrti premijera (Beta)
Zoran Đinđić rođen je 1. avgusta 1950. u Bosanskom Šamcu. Sa suprugom Ružicom, koja je pravnica, ima dvoje dece.

Studije filozofije je počeo u Beogradu, ali je bio uhapšen i osuđen na godinu dana zatvora, zajedno sa grupom studenata iz Zagreba i Ljubljane, koji su se suprotstavljali autoritarnom režimu.

Po završetku studija, nigde u zemlji nije mogao da dobije posao, pa je otišao u Nemačku, gde je doktorirao na Univerzitetu u Konstanci, a u Jugoslaviju se vraća tek posle 12 godina i pada Berlinskog zida.

U Demokratskoj stranci bio je od 1989. godine, kao jedan od njenih osnivača i njen najuticajniji predsednik.

Posle pobede opozicije na lokalnim izborima 1997. i posle sukoba sa Miloševićevim režimom, postao je prvi gradonačelnik Beograda, koji nije bio član komunističke partije.

Tokom 2000. godine bio je glavni strateg i organizator kampanje opozicije, koja se 5.oktobra završila odlaskom Miloševića s vlasti.

U januaru 2001. godine postao je prvi srpski premijer koji iza sebe nema komunističku prošlost.

U ekspozeu koji je podneo poslanicima Narodne skupštine Srbije naveo je da je Srbija u prethodnih 10 godina bila prepuštena "na milost i nemilost brutalnim interesnim grupama unutar zemlje i međunarodnim interesima spolja, ali da je to vreme prošlo 5. oktobra".

"Srbija je uzela svoju sudbinu u svoje ruke, a današnji dan u simboličnom smislu razumemo kao 6. oktobar, kao početak sprovođenja nacionalnog konsenzusa za korenite promene", rekao je tada Đinđić.

Ulica u Novom Pazaru po Đinđiću

Forum mladih Sandžačke demokratske partije u sklopu obeležavanja sedam godina od ubistva prvog demokratskog premijera Srbije, pokrenuo akciju da jedna ulica u Novom Pazaru dobije ime po dr Zoranu Đinđiću.

Predsednik Foruma mladih SDP Džemil Divanefendić objasnio je na konferenciji za novinare da je Đinđić imao viziju evropske Srbije, zbog koje bi trebalo negovati sećanje na njegovo političko delo.

"Na prvoj narednoj sednici Skupštine grada, odbornici vladajuće koalicije Za evropski Novi Pazar uputiće inicijativu za promenu imena Keja mira u Šetalište dr Zorana Đinđića", najavio je Divanefendić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: