Srbijavode: Vodostaj pod kontrolom

Poplavni talas koji se očekuje neće usloviti poplave tako da opasnosti nema,a situacija je kada je reč o vodostajima reka pod kontrolom, kažu u "Srbijavodama".

Izvor: B92, Beta

Sreda, 13.01.2010.

00:29

Default images

Direktor direkcije "Srbijavoda" Nikola Marjanović je, gostujući u našim vestima, rekao da su mere opreza neophodne imajući u vidu da na pojavu poplava utiče više faktora - velike količine padavina, topljenje snega usled čega raste vodostaj reka, kao i podzemne vode.

Odbrana od poplava, upozorava Marjanović, podrazumeva preventivne aktivnosti tokom cele godine, a ne samo kada dođe do neposredne opasnosti od poplava.

"Ako bi poplavni talas, visoki vodostaj duže trajao, a pošto su raskvašeni nasipi, tu se može očekivati da dođe do recimo proviranja vode u nekim sektorima. Slično je sa podzemnim vodama. Zemljište je sada zasićeno i moglo bi se dogoditi da imamo poplave od podzemnih voda, znači tu je sada bitno da se održavaju kanali za odvodnjavanje kako treba, sad naravno ne, ali govorimo principijelno, ti se kanali ne održavaju kako treba niti to radi država, društvo, niti to rade pojedinci", kaže Marjanović.

Na terenu su već specijalistički timovi za spasavanje u slučaju poplava iz Beograda i Novog Sada, kao i dodatne vatrogasno-spasilačke jedinice. Ministar policije Ivica Dačić, koji je obišao područje ugroženo poplavama, rekao je da će MUP i dodadno reagovati u slučaju potrebe.

"Drugi delovi Ministarstva unutrašnjih poslova će učestvovati, ukoliko bude potrebe i ukoliko dođe do nekih kritičnih situacija, mislim na pripadnike žandamerije i uniformisane policije i nadam se da neće biti potrebe za njihovim reagovanjem“, rekao je Dačić.

U Beogradu se nivo reka približio granici redovne odbrane od poplava, situacija nije kritična, jer postoje odbrambeni nasipi, a ekipe su spremne da intervenišu gde je potrebno, rekao je rukovodilac sektora odbrana od poplava u preduzeću "Beograd vode" Ivan Karić.

Karić podseća da su na području Beograda ugrožena naselja Borča Greda i Krnjača i naglašava da su u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova prošireni kanali za odvod vode, tako da je stanje mnogo bolje nego što je bilo.

"Pored naših ekipa i dežurnih ekipa drugih komunalnih preduzeća, na terenu su i specijalni timovi MUP-a, jer su angažovane sve raspoložive snage na izgradnji odbrambenih bedema", rekao je Karić.

Pomoćnik direktora republičkog Hidrometeorološkog zavoda Slavomir Stamenković rekao je da Beogradu ne preti opasnost od izlivanja Save i Dunava, jer hidroelektrana Đerdap radi punim kapacitetom i ispušta dovoljne količine vode.

On je dodao da ne preti opasnost ni od izlivanja Drine, kao ni Tise, iako je vodostaj u gornjem toku te reke povećan.

Na reci Tisi danas su uvedene redovne mere odbrane od poplava na još 50 kilometara, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine".

Redovna odbrana od poplava na snazi je na više od 335 kilometara odbrambene linije i važi na Tisi, Savi, Tamišu, Starom i Plovnom Begeju, Kanalu Begej i brani Veliko Središte na Markovačkom potoku, piše u saopštenju.

Vodostaj Save kod Šapca danas je u stagnaciji i iznosi 556 centimetara, koliko je izmereno juče. Vodostaj je povećan jedino u selima Provoj i Mrđenovac i to za jedan centimetar, ali neće ugroziti nasip.

Ekipe su na terenu i pripremaju džakove sa peskom u slučaju da dođe do novog porasta vodostaja.

Povoljnija slika od jutros je i na Drini, gde je vodostaj opao za 25 centimetara, a pad nivoa ove reke očekuje se i narednih dana.

Očekuje se i povlačenje podzemnih voda pod kojima je više hiljada hektara zemljišta u celom okrugu. Gostovanje direktora direkcije "Srbijavoda" Nikola Marjanović u našim vestima možete pogledato ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: