Obustavlja se dalja nabavka vakcina

Beograd -- Vlada Srbije preporučila je Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje da obustavi dalju nabavku vakcina protiv novog gripa.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da će to ministarstvo najkasnije do 20. februara, na osnovu analize epidemiološke situacije, predložiti Vladi odgovarajuće mere u vezi sa daljim snabdevanjem vakcinama.

"Ovo je celishodno rešenje, jer se u zemlji već nalazi 855 700 doza, od kojih je do sada utrošeno oko 130 000 doza vakcina", kazao je Milosavljević, podsećajući da je od 17. decembra do danas obuhvat vakcinisanog stanovništva 1,7 odsto.

"Nastavljamo sa masovnom vakcinacijom sa obuhvatom koji će, nadam se, biti sve veći i veći, a pri tom sa oprezom da je dosadašnja isporučena količina dovoljna da do polovine februara kada ćemo, u skladu sa epidemiološkom situacijom, doneti odluku o daljem postupanju", istakao je ministar zdravlja.

On je dodao da je Posebna radna grupa za praćenje pandemije ocenila da je epidemiološka situacija nepovoljna, sa prisutnim faktorima rizika za pogoršanje i zaključila da je neophodno da se i dalje ubrzano sprovodi vanredna vakcinacija s ciljem da se obuhvati što veći broj građana, najmanje milion i po osoba.

Gostujući u Vestima TV B92, član Radne grupe Branislav Tiodorović je izjavio da je preporuka da se obustavi dalja nabavka vakcina rezultat slabog odziva građana da se vakcinišu.

On je dodao da će 850 000 doza, koliko trenutno u Srbiji ima, biti dovoljno da se zadovolje sve potrebe i da se stvori "kolektivni bedem".

"Preporučili smo ministru da se nabavka obustavi, ali to ne znači i raskidanje ugovora. Polovinom februara ćemo napraviti novu procenu pre svega na osnovu situacije sa školskom decom kao rizičnom grupom i tako doći do podatka koliko nam još treba doza", rekao je on.

"Jugohemija": Posledice otkazivanja

Preduzeće “Jugohemija“ saopštilo je ranije danas da svaka izmena ugovora sa dobavljačem vakcina za novi grip može imati ozbiljne finansijske posledice za tu firmu kao zastupnika u poslu, kao i za korisnike u Srbiji.

U saopštenju se navodi da, prema saznanjima tog preduzeća, količine ugovorenih doza vakcine, kao ni ugovori o kupovini vakcina koje su evropske zemlje sklapale sa kompanijom “Novartis“, do sada ni u jednom slučaju nisu bili menjani.

Ističe se da je preduzeće “Jugohemija“ uvezlo vakcine prema zahtevu države i preuzelo obavezu pravovremenog snabdevanja zdravstvenog sistema Srbije, ali da istovremeno, pored te odgovornosti, ima i ugovornu obavezu prema dobavljaču.

Prvobitno je rezervisano milion doza vakcine, a taj zahtev, na bazi plana Radne grupe za vakcinaciju prioritetnih grupa stanovništva, naknadno je povećan na tri miliona doza, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.