Incko o direktoru "Elektroprenosa"

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da je produžio mandat direktoru "Elektroprenosa" Dušanu Mijatoviću da bi ta kompanija počela da funkcioniše.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2009.

00:55

Default images

Incko je rekao za RTV RS da je produžio i mandat članovima Upravnog i Izvršnog odbora "Elektroprenosa BiH", navodeći da njegova odluka nije "antidejtonska" - kako to tvrde predstavnici RS. "U Dejtonu postoji odredba koja govori o dodatnim nadležnostima države, a u koje spadaju energetski resursi", rekao je Incko.

Incko je naveo da su entitetski premijeri 2003. godine potpisali ugovor o osnivanju "Elektroprenosa BiH".

On je podsetio da je 52 odsto "Elektroprenos BiH" vlasništvo Federacije BiH, a 48 odsto RS, navodeći da jedan entitet ne može samovoljno da istupi iz kompanije, već da entiteti zajednički moraju da odluče o sudbini ovog preduzeća.

"To se u ovom slučaju nije desilo i zato sam ja produžio mandat direktora Mijatovića", kazao je visoki predstavnik.

Incko je još kazao da je "Elektroprenos BiH" u prošle dve godine ostvario profit od 55 miliona konvertibilnih maraka i 5,5 miliona KM poreza, koji je ostao u RS, gde je sedište kompanije.

Upitan kakav će biti njegov odgovor na odluku vlasti RS da ne prihvati odluku o "Elektroprenosu BiH", on je kazao da se nada da će doći do dogovora o budućnosti tog preduzeća ako RS još jednom razmotri situaciju i priseti se koliko je u prošlosti profitirala od te kompanije.

"Od investicija te kompanije prošle godine, 52 odsto je otišlo u RS, mada je manji entitet, a 48 odsto u Federaciju BiH", kazao je Incko.

On smatra da situacija u vezi sa "Elektroprenosom BiH" nije uvela BiH u novu krizu.

Kompanija "Elektroprenos BiH" osnovana je na državnom nivou, a njeni akcionari su vlade Federacije BiH i Republike Srpske.

Sredinom prošle godine Vlada RS je saopštila da će se povući iz te kompanije i formirati "Elektroprenos RS".

Od tada Upravni odbor "Elektroprenosa BiH" ne donosi nikakve odluke, niti su imenovana njegova tri izvršna direktora, jer je bivšim direktorima istekao mandat.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik obavestio je prethodno ambasadora SAD u BiH Čarlsa Ingliša da će se svi predstavnici RS povući iz zajedničkih institucija BiH ako visoki predstavnik nastavi da nameće odluke.

Premijer RS je obavestio Ingliša da RS neće učestvovati u radu "Elektroprenosa" dok visoki predstavnik ne povuče odluku kojom je promenio način odlučivanja u toj kompaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: