I nacionalna mržnja u Skupštini

Lideru Nove Srbije Velimiru Iliću smeta što pozivnice za Dan državnosti potpisuje ministar Rasim Ljajić.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 12.02.2009.

18:54

Default images

Sukob radikala i naprednjaka nije jedini koji je obeležio današnji rad skupštine. Zasedanje je prekinuto kada je predsednik Nove Srbije Velimir Ilić za govornicom protestovao zbog toga što je na pozivnicama za proslavu Dana državnosti Srbije potpisan ministar Rasim Ljajić.

Šefica poslaničkog kluba ”Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija na to je istakla da Ilić širi govor mržnje, jer mu smeta to što pozivnice šalje neko ko nije pravoslavne vere.

”Uvreda je za parlament iznositi i govoriti jezikom mržnje, a ovo što smo sada čuli jeste upravo to. Šta vama može da smeta, osim mržnje prema nekom ko je druge vere, ako vas on poziva na proslavu državnog praznika. Ovde nemate pravo da govorite jezikom mržnje", istakla je ona.

I potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić osudio je "šovinistički ispad poslanika Velimira Ilića koji je na najgrublji način uvredio ne samo ministra Rasima Ljajića, već i sve građane Srbije koji ne pripadaju većinskom narodu".

"Srbija nije samo zemlja Srba već i Bošnjaka, Mađara, Slovaka i svih drugih zajednica koji Srbiju grade čuvaju i vole", rekao je Pajtić.

Omerović: Nekorektna izjava Velimira Ilića

Pominjanje nečije nacionalne pripadnosti posle svega što smo kao društvo prošli besmiselno je i zato nekorektnu izjavu Velimira Ilića treba posmatrati kao izolovani incident, izjavio je Tanjugu potpredsednik Sandžačke demokratske partije Meho Omerović.

Omerović je rekao da građani čoveka, posebno ministra, treba da cene prema tome kako on radi svoj posao, da li je odgovoran i da li poštuje zakon.

Omerović je kazao da se ne mogu nadležnosti u ministarstvima prilagođavati prema nacionaloj pripadnosti ministara, tim pre što su i do sada ministri za rad i boračka pitanja slali pozive za obeležavanje godišnjica značajnih istorijskih događaja, jer je to u njihovom resoru.

Rasim Ljajić nikome nije smetao kada niko od srpskih političara nije smeo ili nije hteo da preuzme čelnu funkciju Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, naveo je Omerović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: