Mesić: Arbitraža moguće rešenje

Ako se otvoreno pitanje u vezi s graničnim sporom Hrvatske i Slovenije ne zamrzne, jedino rešenje bila bi arbitraža, smatra hrvatski predsednik Stjepan Mesić.

Izvor: B92

Utorak, 13.01.2009.

19:42

Default images

Mesić je ocenio da se granično pitanje sa Slovenijom nepotrebno ispolitizovalo i da postoji mogućnost da se ono zamrzne dok i Hrvatska ne bude u EU, a da, ako se to ne desi, treba priznati da su se dve strane ukopale sa svojim argumentima bez popuštanja i da je jedino i najlogičnije rešenje arbitraža.

Time bi to pitanje bilo skinuto s dnevnog reda, prebačeno iz političke u pravnu sferu, ne bi opterećivalo nijednu stranu, niti bi smetalo pregovorima Hrvatske za ulazak u EU, izjavio je hrvatski predsednik novinarima nakon obilaska likovne izložbe nemačkih ekspresionista "Tiha pobuna" u galeriji Klovićevi dvori.

Kako su podsetili hrvatski mediji, Tirk je odbacio hrvatsku ideju o predaji graničnog spora Međunarodnom sudu pravde u Hagu, jer bi u tom slučaju nakon presude jedna od strana pobedila, dok njegov predlog podrazumeva da se uz pomoć posrednika, za šta misli da bi najpogodniji bio OEBS, dođe do situacije u kojoj bi pobedile obe strane.

Tirk je ocenio da bi obe strane trebalo da uzmu malo vremena za razmišljanje o daljnjim koracima u graničnom sporu i da ni Slovenija ni Hrvatska ne bi trebalo da preduzimaju jednostrane korake, već da pokušaju da razumeju pozicije druge strane.

Slovenački predsednik smatra da nije nemoguće da se spor reši pre ulaska Hrvatske u EU, ali da u sporu umesto EU posreduje OEBS.

On je za slovenačke stavove i držanje u graničnom sporu optužio hrvatsku politiku koja, kako je rekao, u Ljubljani izaziva nepoverenje, preneli su hrvatski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: