Oslobođen grčki teretni brod

Pirati su oslobodili grčki teretni brod koji je otet pre tri meseca, potvrđeno je iz regionalne pomorske organizacije.

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2008.

17:57

Default images

Grčki teretnjak "MV Kapt Stefanos" oslobođen kasno sinoć i sada plovi ka Italiji, prenosi agencija Rojters i dodaje da se radi o brodu koje u vodama Somalije otet 21. septembra, dok je plovio pod zastavom Bahama. Prevozio je ugalj. Nije saopšteno da li je za oslobađanje broda plaćen otkup.

"Zdravstveno stanje članova posade (grčkog broda) se ocenjuje kao zadovoljvajuće", navodi se u saopštenju i podseća da je prilikom napada na brodu bilo 17 Filipinaca, Kinez i Ukrajinac.

Tokom ove godine bilo je gotovo 100 napada na brodove kod obala Somalije. Pirati i dalje drže na desetinu brodova i gotovo 300 članova posade za koje traže otkup.

Rojters podseća da je juče Evropska unija započila prvu zajedničku pomorsku misiju protiv pirata kod obale Somalije.

Šest brodova i tri aviona za nadgledanje učestvovaće u obezbeđivanju brodova koji prevoze humanitarnu pomoć i robu u Adenskom zalivu, a misija "Atalanta" trajaće godinu dana i predvodiće je Velika Britanija.

U misiji učestvuje sedam država - Nemačka, Belgija, Španija, Francuska, Grčka, Holandija i Švedska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: