Utorak, 09.12.2008.

03:03

"Politika nije posao Euleksa"

Šef Euleksa Iv de Kermabon kaže da se misija Evropske unije raspoređuje isključivo da bi se poboljšala vladavina prava za sve koji žive na Kosovu.

Izvor: Blic, Tanjug

Default images

"Mislim da bi se većina ljudi složila s tim da postoji očajnička potreba da se hitno reše pitanja poput organizovanog kriminala i korupcije", kaže za Blic šef Euleksa, uoči raspoređivanja te misije i na severu Kosova.

"Politika nije posao Euleksa", kaže francuski general i navodi da Euleks nije uključen u podelu Kosova, dok u vezi sa nezavisnošću kaže da to "jednostavno nije pitanje za "Euleks".

Kermabon kaže da će naređenja primati od EU i da postoji direktan lanac komandovanja od Euleksa do Brisela.

"Međutim, mi radimo u okviru Rezolucije 1244 SB i slaćemo redovne izveštaje UN preko Brisela", naveo je on.

Prema njegovim rečima, centralni element mandata Euleksa jesta da podučava, nadgleda i savetuje lokalne kolege.

On kaže i da će možda biti potrebno duže vreme da misija bude prihvaćena u nekim oblastima i da se nada da će protivljenje, ukoliko ga bude, biti miroljubivo i iskazivano na demokratski način.

U svakom slučaju, Kermabon smatra da neće biti problema prilikom razmeštanja Euleksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: