Mumbaj: Bombe na stanici

Eksplozivne naprave pronađene su i deaktivirane na glavnoj železničkoj stanici u indijskom gradu Mumbaju. Građani protestuju zbog napada.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 03.12.2008.

17:56

Default images

Podsetimo u ovom indijskom gradu, ranije poznatom kao Bobmbaj, prošle nedelje je u terorističkim napadima poginulo više od 180 ljudi. Železnička stanica je već bila meta napada ekstremista prošle sedmice, a TV stanica CNN/IBN navodi da su eksplozivne naprave mogle biti postavljene 26. novembra, kada su počeli islamistički napadi u Mumbaju, prenela je agencija Rojters.

Šef vlade savezne indijske države Maharaštra, Vilasrao Dešmuk, trebalo bi večeras da obiđe tu stanicu, javila je tv NDTV.

U seriji terorističkih napada na niz lokacija u Mumbaju, koji su počeli 26.novembraa, a okončani tri dana kasnije, poginulo je više od 180 ljudi, a povređeno više od 320.

Na meti terorista bili su glavna železnička stanica, luksuzni hoteli "Tadž Mahal" i "Trajdent-Oberoj", jevrejski centar, bolnica i popularni restorani.

Građani protestuju zbog napada

Hiljade građana Mumbaja, ukjučujući filmske zvezde i sportiste, protestovalo je danas protiv prošlonedeljnih napada ekstremista i toga što vlada nije uspela da ih spreči.

Protest, organizovan preko tekst poruka i internet sajta Fejsbuk, je bio najveći izliv javnog gneva i frustracije od prošlonedeljnih napada islamističkih ekstremista u kojima je ubijeno preko 170 ljudi.

Oko 10.000 demonstranata iz celog grada, mnogi od kojih su držali sveće i cveće, okupilo se kod Vrata Indije, blizu hotela Tadž Mahal koji je bio meta opsade koja je trajala 60 sati. Oni su nosili plakate i transparente u kojima se osuđuje terorizam i optužuju pakistanski i indijski političari.

Prema navodima indijskih vlasti napadi su bili organizovani na teritoriji Pakistana.

"Dole Pakistan. Pozdrav Indiji, sram bilo političare", vikali su demonstranti.

Godinama su islamistički ekstremisti napadali indijske gradove, ubijajući hiljade ljudi, navodi agencija Rojters, ali se obično javna osuda smirivala nekoliko dana posle svakog napada. Ovog puta je situacija drugačija, smatraju analitičari.

"Najnoviji napadi su pogodili neke od najbogatijih slojeva stanovništva, i pošto oni imaju veći pristup moći i medijima, njihovi glasovi su jači", rekao je S.Parasuraman, direktor Instituta za društvene nauke Tata.

On je dodao da je moguće da se zajedno sa siromašnijim delovima društvo ovaj bes pretoči u proces koji će izvršiti pritisak na vladu "da sredi ovaj haos".

Tekst poruke na mobilnim telefonima u kojima se ismevaju političari cirkulišu u velikom broju. U novinama izlaze oglasi u kojima se narod poziva da svojim glasovima izbaci korumpirane političare.

Javno negodovanje se takođe izražava u velikoj meri preko interneta, a na vebsajtovima su građani pozivani na protest, dok razni društveni sajtovi ne prekidaju da se bave tom temom.

Mulen: Pojačati borbu protiv terorista

Komandant Združenog štaba oružanih snaga SAD, admiral Majk Mulen tražio je od Pakistana da pojača kampanju protiv džihadskih grupa, što je deo američkih diplomatskih napora da se ublaže tenzije između Pakistana i Indije posle prošlonedeljnih napada u Mumbaju.

On je od pakistanskih zvaničnika tražio da "istraže sve i svaku moguću povezanost ekstremističkih grupa u Pakistanu" sa napadima u Indiji.

Mulen je naglasio i da pakistanske vlasti moraju "da preduzmu konkretnije mere protiv ekstremista na celoj teritoriji zemlje".

Mulen je danas razgovarao sa ministrima iz osam meseci stare pakistanske vlade i vojnim zvaničnicima, dok se američka državna sekretarka Kondoliza Rajs nalazila u Nju Delhiju, gde se sastala sa zvaničnicima indijske vlade.

Ona je zatražila od Pakistana da brzo deluje kako bi pomogao u hvatanju odgovornih za prošlonedeljne napade u Mumbaju koji su ugrozili odnose Indije i Pakistana.

"Sada je vreme da svi sarađuju i da to rade transparentno i sada je posebno vreme da Pakistan to radi", rekla je Rajsova na konferenciji za novinare.

FBI prikuplja dokaze o napadima

Američki državni tužilac Majkl Mjukejsi izjavio je danas da agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) sa indijskom policijom prikupljaju dokaze o napadu ekstremista u indijskom finansijskom centru Mumbaju, u kojima su poginule 183 osobe.

"FBI ispituje svaki dokaz do koga može da dođe", dodao je novinarima Mjukejsi u Ministarstvu pravde.

FBI je deo istražnog tima o tim prošlonedeljnim napadima, rekli su i drugi američki zvaničnici.

Mjukejsi je izjavio da smatra da SAD "imaju jurisdikciju u slučajevima nasilja nad Amerikancima u vezi sa aktima terorizma".

U terorističkim napadima u Mumbaju poginulo je šest Amerikanaca, podsetio je Rojters.

Mjukejsi je dodao da još nema dovoljno pojedinosti da bi rekao da li će neka optužnica u dogledno vreme biti podignuta u SAD.

Na pitanje o poukama koje su izvučene iz onoga što se dogodilo u Indiji, Mjukejsi je istakao potrebu da se prikupe najpouzdaniji obaveštajni podaci o tome gde bi napadi mogli da se dogode i da se poveća bezbednost na odgovarajući način.

Indija tvrdi da su bezmalo svi, ako ne i svi napadači bili iz Pakistana, uključujući jedinog preživelog među njima, preneo je Rojters.

Istražitelji su saopštili da su napade izveli ekstremisti koje je obučila pakistanska grupa Laškar-e-Taiba, okrivljena i za napad na indijski parlament 2001. godine.

Jedan visoki zvaničnik Pentagona je juče izjavio da dosta toga ukazuje da je za napade u Mumbaju odgovorna "grupa koja je delimično, ili u potpunosti, locirana na teritoriji Pakistana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: